Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Smygfilmade svägerska med sovrumskamera – döms

Den 36-årige mannen har tagit sig in i hustruns systers sovrum, placerat en så kallad IP-kamera i ventilationen och täckt över kameran med tidningspapper. Han har därefter hållit koll på kvinnan via en mobilapp. Mannen döms för nu för kränkande fotografering till villkorlig dom och böter.

Smygfilmade svägerska med sovrumskamera – döms
Pixabay/Gratis för kommersiellt bruk

En 36-årig man åtalades vid Halmstad tingsrätt för kränkande fotografering av sin hustrus syster.

Styrde kameran via app

En majmorgon 2019 hade kvinnan legat i sin säng och då noterat ett blinkande blått ljus i en väggventil i rummet. Det visade sig att ventilgallret var löst och att det bakom lite tidningspapper satt en så kallad IP-kamera.

Kameran kunde styras med hjälp av en mobil och videobilder kunde skickas över internet till en kopplad molntjänst.

36-åringens fingeravtryck hade anträffats på det svarta tidningspappret som täckte kameran. Dessutom framkom av utredningen att mannen hade en app i sin mobil som användes för att styra en dylik IP-kamera samt att mobile hade tömts på all information en kort tid efter upptäckten av kameran i kvinnans sovrum.

Villkorlig dom

Tingsrätten fann mot den bakgrunden att kvinnans uppgifter om att 36-åringen varit kontrollerande mot henne på olika sätt var trovärdiga. Med hänsyn till detta samt att mannens fingeravtryck funnits på tidningspappret var det styrkt att mannen placerat kameran i kvinnans sovrum samt att hon inte hade samtyckt till det.

Även om det var försvårande att 36-åringen alltså hade olovligen och i hemlighet installerat en kamera i kvinnans sovrum samt att han filmat henne när hon befunnit sig i rummet bestämdes straffet för den kränkande fotograferingen till villkorlig dom med 40 dagsböter om 50 kronor.

Hovrätten för Västra Sverige avslår nu 36-åringens överklagande dit och fastställer tingsrättens dom i sin helhet.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 6159-20.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Övrig familjerätt, Brott mot person, Övrig straffrätt