Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Spark under fotbollsmatch inte socialadekvat

En 29-åring döms för att ha sparkat en motståndare under en korpen-fotbollsmatch så att denne bröt revbenet. Till skillnad från knuffarna har sparken inte haft någon koppling till spelet enligt läran om social adekvans. Det saknas dessutom utrymme att inom fotbollen acceptera sådant kraftigt och uppsåtligt våld.

Spark under fotbollsmatch inte socialadekvat

En 29-årig man åtalades för att ha misshandlat en motståndare i en korpen-fotbollsmatch. Enligt åklagaren hade 29-åringen knuffat och sparkat mot mannen med sådan kraft att denne bröt ett revben.

Vid Umeå tingsrätt var det utrett att männen kände varandra sedan tidigare och att 29-åringen hade en taxiverksamhet som målsäganden arbetade i. Flera av vittnena berättade samstämmigt att matchen varit fysisk och att det flera gånger varit irriterad stämning, särskilt mellan 29-åringen och mannen.

Eftersom situationen var snabb och utvecklades under tumult, dessutom med flera inblandade, måste det dock enligt tingsrätten ha varit svårt för vittnena att se exakt vad som hände på grund av folkmängden. Samtidigt fanns skador dokumenterade som var svårförenliga med såväl 29-åringens som mannens beskrivningar av händelseförloppet.

Sammantaget bedömde tingsrätten att de klarlagda knuffar som hade förekommit var ömsesidiga och, sett till kontexten, var de inte sådana som aktualiserade straffrättsligt ansvar. 29-åringen frikändes därför.

Hovrätten för Övre Norrland gör en annan bedömning och fäller nu 29-åringen till ansvar.

Även om det varit ett snabbt och tumultartat händelseförlopp får påståendet om att 29-åringen sparkade mannen starkt stöd av flera vittnen. Dessa har samstämmigt berättat om sparken. Även om de inte sett sparken träffa får den uppgiften mycket starkt stöd av journalanteckningarna och rättsintyget.

En fråga för hovrätten är emellertid om sparken kan ha skett inom ramen för vad som kan tillåtas på grund av social adekvans (se NJA 2018 s. 591, särskilt p. 20–22).

Domstolen anser att sparken har utdelats helt utan koppling till spelet och skriver att ”det finns inget utrymme inom fotbollen [att] acceptera sådant uppsåtligt och kraftfullt våld”. 29-åringen döms därför för misshandel för att ha sparkat målsäganden på ett sätt som orsakade revbensfraktur.

Påföljden bestäms till en månads fängelse. 29-åringen åläggs även betala 7 000 kronor plus ränta i skadestånd. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 74-21.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Kultur, idrott och fritid