Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Splittring om avhysning efter prostitution i bostadsrätt

Nyttjanderätten till en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm som använts till prostitution vid ett tillfälle förverkades i tingsrätten. Hovrätten anser dock att kravet på att prostitutionsverksamheten ska utgöra hela eller den väsentliga användningen inte är uppfyllt.

Splittring om avhysning efter prostitution i bostadsrätt

Två personer köpte den 27 september 2019 bostadsrätten till en lägenhet på 24 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. Paret har haft sin permanenta bostad i Västerås och har nyttjat lägenheten som övernattningslägenhet i samband med arbete i Stockholm.

Resterande tid har de hyrt ut den via tjänsten Airbnb. Genom information från Polismyndigheten har det framkommit att lägenheten vid ett av uthyrningstillfällena har använts för tillhandahållande av tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Bostadsrättsföreningen fick kännedom om detta den 14 januari 2020 och skickade en uppsägningshandling om förverkande.

Paret har hyrt ut lägenheten till cirka 50 olika personer, varav cirka 24 uthyrningar skedde innan den aktuella händelsen. Den person som hyrde lägenheten vid den omnämnda händelsen hyrde lägenheten under en kortare period.

Den huvudsakliga tvisten mellan parterna rör frågorna huruvida lägenheten är förverkad får att den, helt eller till väsentlig del, använts för tillhandahållande av tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning och om föreningen har försuttit möjligheten att fåra talan om avhysning genom att inte agera inom i bostadsrättslagen föreskriven tid.

Föreningen yrkade att tingsrätten skulle förpliktiga paret att avflytta från lägenheten vid äventyr av att avhysning annars kan komma att ske på deras egen bekostnad.

I 1 kap. 18 § 8p bostadsrättslagen stadgas att nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt är förverkad om lägenheten helt eller till väsentlig del används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Stockholms tingsrätt noterade att det handlar om en liten lägenhet och att det vid polisens ingripande befann sig tre för polisen kända kvinnor i lägenheten. Slutsatsen får därför dras att hela eller åtminstone väsentlig del av lägenheten vid tidpunkten användes för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Något krav på att verksamheten ska ha pågått någon längre tid för att förverkande ska inträda föreligger inte enligt tingsrätten (se kommentaren till 17 kap. 18 § 8p i Juno: Bostadsrättslagen, Bob Nilsson Hjorth, Ingrid Uggla, JUNO version 6). Sammantaget gjorde tingsrätten därför bedömningen att lägenheten har använts helt eller till väsentlig del för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning på det sätt som avses i bostadsrättslagen. Nyttjanderätten till denna ansågs följaktligen förverkad.

Tingsrätten ansåg slutligen det utrett att bostadsrättsföreningen hade sagt upp paret för avflyttning inom i bostadsrättslagen föreskriven tid och att föreningen följaktligen inte har försuttit möjligheten att föra talan om avhysning.

Svea hovrätt konstaterar att det av förarbetena framgår att den aktuella bestämmelsen i praktiken ofta aktualiseras då prostitutionsverksamheten sker under täckmantel av en poseringsateljé eller ett massageinstitut. Vidare anges att bestämmelsen normalt sett inte kan bli tillämplig om en lägenhet används som stadigvarande bostad av en prostituerad, som dessutom tar emot kunder i lägenheten, eftersom kravet på att prostitutionsverksamheten ska utgöra hela eller den väsentliga användningen då inte kan anses uppfyllt (se prop. 1983/84:105 s. 64).

Paret  tillträdde lägenheten i november 2019. De har använt lägenheten dels för övernattning i samband med arbete i Stockholm, dels för uthyrning via tjänsten Airbnb till cirka 50 olika personer. Lägenheten har vid ett av dessa tillfällen använts för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Med hänsyn till detta anser hovrätten att kravet på att prostitutionsverksamheten ska utgöra hela eller den väsentliga användningen inte är uppfyllt. Lägenheten kan alltså inte anses förverkad. Tingsrättens dom ska därför ändras.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T8525_20.PDF

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Bostadsrätt