Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Starbreeze tvingas böta för slarv kring insiderinformation

Spelföretaget Starbreeze AB ska betala sanktionsavgifter på 250 000 kronor, beslutar Finansinspektionen. Bolaget har vid upprepade tillfällen slarvat med att anmäla att det tidigare fattats ett beslut om att skjuta upp offentliggörandet av insiderinformation och att informationen nu offentliggjorts.

Starbreeze tvingas böta för slarv kring insiderinformation

Finansinspektionen, FI, har genomfört en undersökning för att granska hur spelföretaget Starbreeze AB sköter sina anmälningar om uppskjutet offentliggörande enligt artikel 17.4 i EU:s marknadsmissbruksförordning, Mar. Bestämmelsen föreskriver en skyldighet att omedelbart informera behörig myndighet efter att insiderinformation offentliggjorts till allmänheten.

Myndighetens granskning visar att 14 av 32 anmälningar från bolaget har nått FI med dröjsmål på mellan drygt en timme och upp till fem dagar, räknat från offentliggörandet av informationen. Delårsrapporten för Q1 2019 offentliggjordes till exempel tidigt på morgonen 7 maj, men anmälan till FI kom in först på kvällen 12 maj.

Starbreeze har i ett yttrande gjort gällande att FI inte har något särskilt specificerat syfte med informationen och att det bör vara tillräckligt att informera myndigheten samma dag eller de närmaste dagarna efter offentliggörandet. Enligt bolaget innehåller också den svenska översättningen av Mar ett omedelbarhetskrav som inte återfinns i den engelska originaltexten. Starbreeze har också genomgått en turbulent period med företagsrekonstruktion och ökad personalomsättning, men har vidtagit åtgärder och har nu en organisation för administrativ hantering som gör att meddelanden till FI om att offentliggjord information varit föremål för uppskjutet offentliggörande översänds omedelbart.

Anmälan enligt 17.4 ska göras omedelbart – och skyndsamheten är här viktig för att i FI:s marknadsövervakning möjliggöra upptäckt av avvikande handelsmönster. Enligt FI måste en anmälan lämnas i direkt anslutning till offentliggörandet. Anmälningar som inkommit först en timme eller mer efter offentliggörandet har inte gjorts i direkt anslutning och har i och med det inte heller gjorts omedelbart.

FI delar inte bolagets uppfattning att den engelska förlagan inte har samma omedelbarhetskrav som den svenska översättningen:

”Begreppet immediately i den engelska språkversionen syftar, precis som motsvarande begrepp i den svenska språkversionen, på såväl anmälan till den behöriga myndigheten som, i förekommande fall, den skriftliga förklaringen. Den svenska lagstiftarens val att utnyttja möjligheterna till undantag från det annars obligatoriska kravet på skriftlig förklaring om hur villkoren för uppskjutandet har uppfyllts (se prop. 2016/17:22 s. 186) innebär inte att kravet på att omedelbart anmäla det uppskjutna offentliggörandet till Finansinspektionen faller bort.”

Starbreeze har vid upprepade tillfällen åsidosatt sin skyldighet att anmäla att det tidigare fattats ett beslut om att skjuta upp offentliggörandet och att informationen nu offentliggjorts. Överträdelserna är så många att de inte kan anses ringa eller ursäktliga och det har inte heller kommit fram särskilda skäl att avstå från ingripande.

Överträdelserna bör – utifrån förseningens längd – medföra sanktionsavgifter på 10 000–40 000 kronor per tillfälle eller totalt 290 000 kronor. Bolagets finansiella ställning utgör inte skäl för nedsättning, men handläggningen i ärendet har under två och ett halvt år varit ”helt passiv” hos FI. Myndigheten beslutar därför att det är proportionerligt att sätta ned avgiften till 250 000 kronor.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

19-19181.pdf

300 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Compliance - finansiella bolag, Associationsrätt - aktiebolagsrätt, Värdepappersrätt