Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Tjuvkikade på kollegornas löner – döms för dataintrång

Den 39-årige mannen som nu döms för dataintrång har varit väl medveten om att han inom ramen för sin anställning inte hade rätt att gå in i bolagets lönesystem. Trots detta har han gjort flera slagningar på sina kollegors löner. Då hans inkomster minskat efter tingsrättens dom sätts dock dagsbotens storlek ner till drygt hälften.

Dataintrång

En 39-årig man som var anställd på ett konsultbolag åtalades vid Solna tingsrätt för att ha berett sig tillgång till löneuppgifter i bolagets datasystem.

Tingsrätten fann inledningsvis det utrett att 39-åringen hade gjort slagningarna som låg till grund för åtalet. Mannen hade vidare bekräftat att han läst riktlinjerna för bolaget och sekretessavtalet.

Av handlingarna framgick tydligt att mannen inte fick bereda sig tillgång till uppgifter som han inte skulle ha tillgång till. Vidare hade ställföreträdaren för bolaget varit mycket tydlig med att det inte var 39-åringens uppgift att arbeta i det aktuella lönesystemet.

39-åringen förklarade att han det varit en ren slump att han tagit del av de aktuella löneuppgifterna. Detta fann tingsrätten anmärkningsvärt, då de aktuella uppgifterna var just hans och hans kollegors löner. Särskilt anmärkningsvärt var detta då 39-åringen hade en pågående konflikt med arbetsgivaren rörande just lönen.

Sammantaget var det för domstolen helt uppenbart att 39-åringen varit medveten om att han inte fått gå in i systemet, men ändå gjort det. Han dömdes därför för dataintrång till 50 dagsböter om 650 kronor.

Svea hovrätten finner ingen anledning att göra någon annan bedömning än tingsrätten i fråga om 39-åringens arbetsuppgifter under den aktuella perioden, hans behov av åtkomst till det aktuella systemet samt omständigheterna kring hans slagningar i systemet.

Hovrätten instämmer därför i underinstansens slutsats att 39-åringen olovligen berett sig tillgång till flera av hans kollegors löneuppgifter och att han varit väl medveten om att han inte hade rätt att göra detta.

Beträffande storleken på dagsboten har mannen uppgett att hans inkomst minskat avsevärt sedan tingsrättens huvudförhandling och att han sedan helt nyligen saknar inkomst. Dagsbotens storlek minskas därför till 230 kronor.

I övrigt fastställer alltså hovrätten domen mot mannen. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 6827-19.PDF

500 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Övrig arbetsrätt, Övrig straffrätt