Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Tredskodom när advokat med covid-symptom kom till förberedelse

En advokat kom till den muntliga förberedelsen vid Nyköpings tingsrätt med symptom på covid-19. Käranden ansåg att förhandlingen inte kunde genomföras och tingsrätten höll med. Tredskodomen innebär att käranden ska ha cirka 7,5 miljoner kronor av svaranden.

Tredskodom när advokat med covid-symptom kom till förberedelse

Ett aktiebolag stämde en privatperson och ett aktiebolag på knappt 7,5 miljoner kronor med anledning av en tvist som uppstått i ett samarbete som de haft i deras egenskaper läkare och kirurger med expertis inom urologi. Svarandena beskylls bland annat för brott mot parternas aktieägaravtal och mot aktiebolagslagen.

Svarandena bestred talan och förelagdes att komma till sammanträde för muntlig förberedelse personligen respektive genom behörig ställföreträdare eller genom ombud och underrättats om att tredskodom annars kan meddelas mot dem.

Svarandena inställde sig dock inte personligen eller genom behörig ställföreträdare. Ombudet, en advokat, anförde dagen före sammanträdet hinder, men inte laga förfall, och meddelade att den advokat som engagerats att närvara i hans ställe anmält förhinder att närvara på grund av hälsoskäl, relaterade till covid-19.

Dök upp med symptom

Den sistnämnde advokaten dök dock ändå upp med fullmakt för sammanträdet och anförde att han hade symptom på covid-19.

Kärandebolaget kontrade då med att sammanträdet därmed inte kunde genomföras och att svarandena inte kan anses ha inställt sig till den muntliga förberedelsen. Tredskodom skulle därför meddelas mot svarandena.

Nyköpings tingsrätt konstaterade att svarandena varken anfört eller visat laga förfall för sig eller ordinarie ombud, och ”inte ställt ombud för sig som kan företräda dem på ett sådant sätt att sammanträdet för muntlig förberedelse kan genomföras”. Domstolen ansåg därför att det fanns förutsättningar att genom tredskodom bifalla käromålet.

Käranden ska ha ersättning för sina rättegångskostnader på 455 000 kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T942-20.pdf

10 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Avtalsrätt, Associationsrätt - aktiebolagsrätt, Advokat, Civilprocess