Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Två män döms för synnerliga grova narkotikabrott – infiltrerades av polis

Två män som varit verksamma i Portugal och Spanien döms för synnerligen grova narkotikabrott innefattande transport av 388 kilo cannabis till Sverige. Huvudfrågan har varit om den svenska polisinfiltratören framkallat brottet genom otillbörliga spaningsmetoder – något tingsrätten funnit inte vara fallet.

Två män döms för synnerliga grova narkotikabrott – infiltrerades av polis
Foto: Joe Shields, NYC

En 58-årig och en 40-årig man döms i Attunda tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerlig grovt narkotikabrott.

I februari 2017 påbörjade Polismyndighetens sektion för särskilda insatser en infiltrationsoperation mot svenska medborgare som misstänktes smuggla stora volymer narkotika från Portugal till Sverige.

En svensk polisinfiltratör med så kallad kvalificerad skyddsidentitet kontaktade den i Portugal bosatta 58-årige svenska medborgaren via mejl. Polisen utgav sig för att vara en affärsman inom främst transportbranschen som var ”öppen för andra typer av affärer” och som var intresserad av att etablera sig och sin verksamhet i Portugal.

388 kilo cannabis

Mot bakgrund av vad som framkommit om männens möten – där bland annat narkotikasmuggling och narkotikahandel diskuterats – kontaktades Nationella åklagaravdelningen, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Genom de samlade insatserna kunde i mitten av februari 2020 drygt 388 kilo cannabis tas i beslag i Kungsängen utanför Stockholm. Tre dagar tidigare hade nämligen polisinfiltratören fått information om att cannabisen skulle köras till Kungsängen och att betalning för transporten skulle ske i en butik i Uppsala.

Enligt tingsrätten är det genom utredningen styrkt att 40-åringen tillsammans och i samförstånd med andra inom ett nätverk för organiserad narkotikabrottslighet i överlåtelsesyfte olovligen förvärvat, anskaffat, förpackat och förvarat samt transporterat och i Sverige avlämnat den aktuella cannabismängden. Det var också bevisat att 58-åringen varit delaktig i detta genom sina kontakter med 40-åringen och polisinfiltratören, bland andra.

Otillbörlig spaning?

Den främsta frågan i målet rör huruvida den infiltrerande svenska polisen framkallat det aktuella brottet genom otillbörliga spaningsmetoder.

Tingsrätten framhåller bland annat att det ligger i en infiltratörs uppdrag att denne ska lämna vilseledande uppgifter om sin identitet, privatliv och yrkesverksamhet. Denna del av uppdraget kan således inte anses strida mot de regelverk som ska tillförsäkra de åtalade männen en rättvis rättegång, skriver rätten.

En fråga är dock huruvida den 58-årige mannens brottsliga avsikt framkallats genom långvarig psykisk påverkan.

Tingsrätten anser att så inte har varit fallet. De möten som förekommit mellan infiltratören och mannen visar nämligen entydigt att 58-åringen hade en självständig affärsmässig avsikt med att hålla kontakten med infiltratören. Den avsikten ledde bland annat till att 58-åringen ordnade olika möten mellan polisen och en annan man.

Inte otillbörligt

Sammanfattningsvis bedömer tingsrätten att infiltratören inte har handlat otillbörligt i sina kontakter med de åtalade männen eller att hans handlande annars varit avgörande för att männen skulle begå de gärningar som de nu döms för.

Om detta skriver domstolen att ”Smugglingen av cannabisen skulle ha skett även utan [infiltratörens] medverkan. Det föreligger därför ingen ansvarsfrihetsgrund för deras medverkan till vad som förkommit rörande den aktuella narkotikan.”

Den 40-årige mannen döms till sju år och tio månaders fängelse. Den 58-årige mannen döms till sex år och tio månaders fängelse. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2191-20.pdf

800 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott, Tull- och smugglingsbrott, Polis