Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

"Urinsex" orimlig förklaring till kokainspår – friad man döms

En 21-årig man påstod att han blivit kissad i munnen av en påverkad kvinna under en sexakt och därför saknat uppsåt att få i sig kokain i kroppen. Tingsrätten var skeptisk men friade mannen i brist på närmare rättskemisk utredning. Med stöd av åklagarbegärt förhör med rättsläkare finner dock hovrätten mannens förklaring så orimlig att han inte kan undgå ansvar för brott.

"Urinsex" orimlig förklaring till kokainspår – friad man döms
Hovrätten över Skåne och Blekinge

En 21-årig man dömdes vid Malmö tingsrätt för vårdslöshet i trafik efter att under Valborgskvällen 2020 ha fört över sin bil i motsatt körfält, vilket tvingat mötande trafik att åka åt sidan för att undvika kollision.

Mannen friades dock från ringa narkotikabrott. I samband med att mannen stoppas av trafikpolis togs han med för provtagning av narkotika. Provet visade inte att mannen hade någon narkotika i blodet. Emellertid visade urinprovet att mannen hade en koncentration om 0,31 mikrogram per milliliter av bensoylekgonin – den primära nedbrytningsprodukten av kokain.

Saknat uppsåt

Mannens förklaring till detta var att han blivit kissad i munnen av en kvinna under en sexakt och att denna kvinna missbrukat narkotika. Även om mannens förklaring ”inte var helt övertygande”, ansåg tingsrätten, i avsaknad av närmare rättskemisk utredning, att den inte lämnas utan avseende.

Det var således inte styrkt att mannen uppsåtligen använt kokain och friades alltså därför från ringa narkotikabrott. Påföljden för trafikbrottet bestämdes till 40 dagsböter om 50 kronor.

Åklagaren överklagade domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Döms i hovrätten

I hovrätten har förhör, på begäran av åklagaren, hållits med en rättsläkare. Dessutom har ett rättstoxikologiskt yttrande åberopats.

Frågan som rättsläkaren har tagit ställning till är om man kan uppnå den aktuella halten bensoylekgonin i urinen om man druckit urin på det sätt som 21-åringen har påstått. Då läkaren och dennes kollega inte hittat några vetenskapliga studier kring intag av bensoylekgonin har de utgått från vad som är känt kring intag av kokain samt utifrån generell farmakologisk kunskap.

Halten av bensoylekgonin i mannens urin har alltså varit 0,31 mikrogram per milliliter urin, vilket är i samma storleksordning eller högre än vad som kan förväntas vid ett intag av kokain, menar rättsläkaren.

Eftersom allt kokain inte tas upp i kroppen och bryts ned, och en endast en mindre del kommer ut i urinen, är det ”osannolikt att nå upp till en så hög koncentration som i det aktuella fallet om man druckit urin från en annan person som intagit kokain”, bedömer rättsläkaren. Sammantaget talar rättsläkarens bedömning emot att halten bensoylekgonin uppkommit genom att mannen druckit någon annans urin.

Orimlig förklaring om kokainfyllt kiss

Mot bakgrund av detta anser hovrätten att 21-åringens påstående att han inte uppsåtligen intagit kokain utan fått i sig det genom att någon kissat honom i munnen, är så orimlig att den kan lämnas utan avseende.

Hovrätten bifaller därmed åklagarens överklagande och dömer mannen även för ringa narkotikabrott. Påföljden bestäms till 50 dagsböter om 50 kronor. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 3619-20.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott