Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Vägglöss spred sig till hela fastigheten – 55-åring måste flytta

Såväl hyresnämnden som hovrätten anser att en man inte har rätt att bo kvar i sin hyresrätt efter att det framkommit att hans lägenhet har varit utsatt för omfattande vägglusangrepp under lång tid. Genom att inte meddela hyresvärden om vägglössen har han dessutom bidragit till att de spridit sig till resten av byggnaden och därigenom allvarligt brustit i sina skyldigheter som hyresgäst.

Vägglöss spred sig till hela fastigheten – 55-åring måste flytta

Under hösten 2020 fick ett bostadsbolag i Göteborg kännedom om att det i en av bolagets fastigheter förekom ohyra i form av vägglöss. Bostadsbolaget kontaktade Anticimex som snart kunde konstatera att vägglössen härstammade från en 55-årig mans hyreslägenhet. Hyresvärden försökte uppemot tio gånger under en knapp månads tid komma i kontakt med 55-åringen i syfte att få tillträde till lägenheten för sanering – utan resultat.

Den 14 oktober 2020 skickade hyresvärden en rättelseanmaning till 55-åringen. Två dagar efter anmaningen fick hyresvärden och Anticimex, via Kronofogdemyndigheten, tillträde till lägenheten och kunde omedelbart konstatera att det var ett mycket omfattande vägglusangrepp och att det pågått under lång tid. Några dagar senare sades 55-åringens hyresavtal upp och förlängningstvisten hänsköts till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Den 55-åriga mannen uppgav att det funnits ohyra i lägenheten under många år men att han bott med en kvinna under senare tid. Han menade sig dock inte ha haft kännedom om några vägglöss. Mannen påstod vidare att Anticimex stulit saker i hans lägenhet till ett värde av 300 000 kronor.

Hyresnämnden konstaterade inledningsvis att hyresrätten är förverkad bland annat om lägenheten vanvårdas utan att hyresgästen vidtar rättelse utan dröjsmål vid tillsägelse enligt 12 kap. 42 § första stycket 6 jordabalken.

Genom filmer, fotografier och utlåtanden från Anticimex bedömdes det styrkt att 55-åringen vanvårdat lägenheten i enlighet med vad hyresvärden anfört. Nämnden ansåg att det var fullständigt osannolikt att mannen skulle ha kunnat vistas i lägenheten utan att lägga märke till förekomsten av vägglöss. Genom sin underlåtenhet bedömdes han ha bidragit till att lössen spridit sig till fastigheten i övrigt.

Hyresavtalet var dock inte förverkad eftersom mannen inte gavs tillräcklig tid att vidta rättelse efter anmaningen. Han ansågs dock ha åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst i sådan omfattning att avtalet inte skulle förlängas.

Mannen överklagade till Svea hovrätt, som instämmer i hyresnämndens bedömning utan tillägg.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

ÖH 6446-21.pdf

500 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Bostadshyra - förlängning