Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Våldtäkt när vaginalt samlag övergick till analt

I motsats till tingsrätten dömer hovrätten för våldtäkt och inte oaktsam våldtäkt sedan en 23-årig man efter ett frivilligt vaginalt samlag överrumplat målsäganden och genomfört ett analt samlag med henne utan att de diskuterat det eller kommit överens om det i förväg.

På kvällen den 30 juli 2021 var 23-åringen och målsäganden ute och festade på varsitt håll i Karlstad. De hade aldrig tidigare träffats personligen men haft kontakt på tinder och snapchat. När 23-åringen skulle åka hem för kvällen kontaktade han målsäganden och frågade om hon ville åka med honom hem och sova vilket hon tackade ja till. 23-åringen ringde därefter sin syster som med bil hämtade dem i Karlstad och körde dem till Forshaga där 23-åringen då bodde i ett källarrum till hans pappas villa.

När de kom fram hade 23-åringen och målsäganden ett frivilligt vaginalt samlag. Föremål för åtalet och domstolarnas prövning är det som hände omedelbart efter parternas frivilliga samlag.

Det är åklagarens påstående i målet att 23-åringen efter det frivilliga samlaget mot kvinnans vilja genomfört ett analt samlag med henne. I andra hand har åklagaren påstått att om den tilltalade ej insett att målsäganden inte deltog frivilligt har han i vart fall varit grovt oaktsam beträffande att hon inte deltog vid det anala samlaget frivilligt.

Värmlands tingsrätt konstaterade inledningsvis att avgörande för bedömningen om 23-åringen kan fällas till ansvar för våldtäkt blir om han fortsatt att ha analsex med målsäganden även efter att han förstått att hon inte ville ha analsex med honom. När det gäller frågan om hur länge sexakten pågick och hur det gick till efter den inledande inträngningen är åklagarens bevisning, enligt rätten, svag. Båda inblandade har varit kraftigt berusade, målsäganden har inte varit tydlig i denna del och tingsrätten anser inte att det går att utesluta att 23-åringen slutat ha analsex när han förstått att hon inte ville.

Vid denna bedömning ska åtalet för våldtäkt ogillas.

Tingsrättens slutsats blir dock att 23-åringen misstänkt att kvinnan inte frivilligt skulle vilja ha analsex med honom. Han har genom att under dessa omständigheter påbörja ett analt samlag utan att dessförinnan på något sätt säkerställa att även hon ville ha analsex med honom varit grovt oaktsam avseende det faktum att hon inte deltog frivilligt. Därför fälldes han  för oaktsam våldtäkt och dömdes till ett års fängelse.

Hovrätten för Västra Sverige konstaterar att det är utrett att 23-åringen, efter att parterna har haft ett frivilligt vaginalt samlag, överrumplat målsäganden och genomfört ett analt samlag med henne utan att de diskuterat eller kommit överens om att det sexuella umgänget skulle övergå till ett analt samlag. Det står klart att målsäganden i det skedet inte deltog frivilligt. Enligt hovrätten går det däremot inte att med tillräcklig grad av säkerhet slå fast att 23-åringen, som under det anala samlaget omfamnade målsäganden med sina armar, höll fast målsäganden. Det är således inte utrett att målsäganden deltog i den sexuella handlingen till följd av våld.

Hovrätten finner därför sammanfattningsvis att det objektivt sett är styrkt att den tilltalade  genomfört ett analt samlag med målsäganden som inte deltog frivilligt. Den sexuella handlingen är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag.

Eftersom 23-åringen på ett överrumplande sätt, utan att förvissa sig om att målsäganden samtyckte, påbörjade det anala samlaget med målsäganden står det klart att han måste ha insett att det funnits en påtaglig risk för att målsäganden inte ville delta. Han har således när han inledde det anala samlaget varit grovt oaktsam i förhållande till att målsäganden inte deltog frivilligt. När det gäller det fortsatta händelseförloppet anser hovrätten att målsäganden tydligt beskrivit att hon direkt efter att det anala samlaget påbörjades och medan det pågick upprepade gånger sa ”sluta, sluta” och att 23-åringen upprepade gånger sa ”varför vill du inte”. Därmed anser hovrätten att mannen omgående fått tydligt besked om att målsäganden inte ville delta och att han trots det beskedet under en kortare tid fortsatte det anala samlaget.

Som en följd härav finner hovrätten att 23-åringen agerat avsiktligt; han har varit medveten om att målsäganden inte deltog frivilligt. Gärningen är inte att bedöma som mindre allvarlig. Han döms till två års fängelse.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b1090_23.pdf

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Påföljd