Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Villkorlig dom för sexköpsförsök

Efter straffskärpningen av sexköpslagen förra året skärper hovrätten påföljden för en 46-årig man för försök till köp av sexuell tjänst till villkorlig dom och dagsböter.

46-åringen åtalades i första hand för fullbordat köp av sexuell tjänst vilket ska ha ägt rum i Göteborg den 13 oktober 2022. I andra hand åtalades han för att ha försökt skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning genom att ha träffat en kvinna för att ha sexuellt umgänge och betalat henne en ersättning om 1 500 kronor. Det var, enligt gärningsbeskrivningen, endast på grund av tillfälliga omständigheter som det inte fanns någon fara för att brottet skulle fullbordas.

Mannen erkände gärningen och Göteborgs tingsrätt fann att erkännandet stöddes av utredningen i övrigt. Eftersom det inte ansågs styrkt att någon sexuell aktivitet genomförts skulle gärningen bedömas som försök till köp av sexuell tjänst i enlighet med åklagarens andrahandsyrkande.

Påföljden bestämdes till 40 dagsböter.

I enlighet med tingsrättens dom, som inte har överklagats i fråga om skuld, anser Hovrätten för Västra Sverige att 46-åringen gjort sig skyldig till försök till köp av sexuell tjänst. Gärningen är begången efter den straffskärpning som trädde i kraft den 1 augusti 2022 och som innebär att straffet för köp av sexuell tjänst nu är fängelse i högst ett år. Avsikten med lagändringen var, konstaterar hovrätten, att höja straffnivån för brottet genom att ta bort bötesstraff från straffskalan (se prop. 2021/22:231 s. 92).

46-åringen döms för ett försöksbrott som legat mycket nära fullbordanspunkten. Enligt hovrätten motsvarar straffvärdet ett kortare fängelsestraff. Mannen är tidigare ostraffad och det saknas särskild anledning att befara att han på nytt kommer begå brott. Påföljden ska därför bestämmas till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b6904_22.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person