Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Ex-fastighetschef döms till fängelse i korruptionshärva

En tidigare fastighetschef vid Statens fastighetsverk, SFV, döms till fyra års fängelse för omfattande korruption. Mannen har under flera års tid låtit upphandlade entreprenadbolag utföra byggnationer på hans privata fastigheter och därefter hjälpt till att fakturera kostnaderna till SFV. Totalt har mannen tillskansat sig cirka 7,6 miljoner kronor.

Ex-fastighetschef döms till fängelse i korruptionshärva

Fem män och en kvinna åtalade vid Stockholms tingsrätt för bland annat omfattande korruptionsbrottslighet och tjänstefel med koppling till Statens fastighetsverk, SFV.

SFV har till uppgift att förvalta en del av det statliga fastighetsbeståndet och ansvarar för merparten av de kulturhistoriskt värdefulla fastigheter och miljöer som staten äger samt vissa andra fastigheter.

Tre av de tilltalade har tidigare varit anställda på SFV medan övriga tre varit företrädare för bolag som SFV haft ramavtal med enligt lagen om offentlig upphandling.

Tidigare fastighetschef

Den huvudåtalade, en 64-årig man, var tidigare fastighetschef för SFV:s förvaltningsområde Rosersberg. 64-åringen var under åren 2007–2015 anställd på SFV och hade på grund av förtroendeställning fått i uppdrag att sköta en del av deras ekonomiska angelägenheter.

Enligt åklagaren har mannen bland annat mellan november 2011 och november 2013 tagit emot mutor från ett byggbolag med cirka 1 050 000 kronor genom att låta bolaget – utan ersättning från 64-åringen – utföra byggnationer på mannens privata fastighet i Finland. Därefter har mannen felaktigt attesterat eller låtit attestera fakturor från byggbolaget som sedan betalats av SFV, för att täcka byggkostnaderna.

På ett liknande sätt ska den 64-årige mannen tagit emot mutor eller otillbörliga förmåner från två andra entreprenadbolag och tillskansat sig mutor och eller andra otillbörliga förmåner – bland annat en motorbåt värd 130 000 kronor – till ett sammanlagt värde om cirka 7 300 000 kronor.

Förnekade brott

Vid tingsrätten förnekade mannen brott men vidgick att han i och för sig varit delaktigt i de upphandlingar av ramavtal som skett inom ramen för SFV. Han hade dock inte tagit en sådan aktiv del i beslutsprocessen av de olika uppdragen att han har kunnat påverka dessa.

Det var förvissa riktigt att entreprenörerna utfört arbete på de aktuella fastigheterna, men dessa kostnader har inte vidareförts till SFV och han har inte haft uppsåt till sådan skada, menade 64-åringen.

Tingsrätten finner emellertid att åklagarens påståenden om mutbrottslighet till största delen är styrkt.

Det är genom utredningen visat att det förelegat ett tjänstesamband mellan 64-åringen och de olika entreprenörerna och att förmånerna varit otillbörliga. Vidare är det styrkt att 64-åringen och tre av de andra åtalade haft uppsåt till den existerande brottsplanen samt till den fakturering av kostnaderna som skett till SFV och den skada som SFV då lidit.

Sammanfattningsvis döms 64-åringen för grovt tagande av muta i flera fall, till ett värde om sammanlagt cirka 7 600 000 kronor. Han döms även för flera fall av dels grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt för olovligt förfogande.

Påföljden bestäms till fyra års fängelse och näringsförbud i fem år. 64-åringen åläggs dessutom betala cirka 1 200 000 kronor till SFV i skadestånd. Värdet av de mottagna mutorna förverkas också.

Grovt givande av muta

De tre entreprenörerna döms för grovt givande av muta. Två av dem döms även för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. En av entreprenörerna, som givit mutor om totalt cirka 5 800 000 kronor döms till två och ett halvt års fängelse. Övriga två döms till fängelse i ett år och tre månader respektive villkorlig dom och böter.

Den åtalade kvinnan, en före detta anställd på SFV förvaltningsområde Rosersberg frias från åtal om medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Hon frikänns också från åtalet om grovt tagande av muta, eftersom det brottet inte bedöms som grovt och därför är preskriberat.

Även den tidigare generaldirektören för SFV frias från tjänstefel. Mannen åtalades för tjänstefel för att ha åtalsanmält misstankar om brott begångna av SFV-personal alltför sent. Tingsrätten anser dock att uppgiften som generaldirektör inte har innefattat en skyldighet att göra en sådan åtalsanmälan enligt lagen om offentlig upphandling. Dessutom har misstankarna inte varit så starka att någon skyldighet att göra åtalsanmälan har åsidosatts. 

I anslutning till ämnet vill redaktionen tipsa om ett tidigare webbinarium i Blendow Lexnovas regi. Fredrik Styrlander, head of Compliance Mangold Fondkommission, gör där en genomgång av näringslivets ansvar att arbeta förebyggande mot korruption.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 1074-17.pdf

2 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Brott mot samhället, Ekobrott, Offentlig upphandling, Övrig straffrätt