Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Avskedades utan laglig grund – får 149 000 kronor trots allvarliga anklagelser

Ett bolag ska betala 149 000 kronor i skadestånd och utebliven lön till en man som avskedats efter att ha anklagats för att bland annat ha köpt en privat resa på koncernens bekostnad och utsatt en kollega för sexuella trakasserier. Bolaget lyckades inte bevisa anklagelserna i tingsrätten och avskedandet saknade därför laglig grund.

Avskedades utan laglig grund – får 149 000 kronor trots allvarliga anklagelser

En 59-årig man avskedades från ett bolag efter att flera allvarliga anklagelser riktats mot honom. Han ska bland annat ha använt ett koncernbolags pengar för att bekosta en privat resa utan dess vetskap, visat en porrfilm för en kvinnlig kollega och fört över två av bolagets bilar till sig själv.

Mannen nekade till anklagelserna och yrkade därför i Göteborgs tingsrätt att bolaget skulle betala 125 000 kronor till honom i skadestånd och 24 003 kronor för utebliven lön. 

Rätten konstaterar att att det är bolaget som i egenskap av arbetsgivare som ska visa att det förelegat laglig grund för avskedandet, och måste därmed fullt ut styrka de omständigheter som påstås ha motiverat detta.

Bolagets bevisning kring anklagelserna är dock tunn. Vad gäller det köpet av den privata resan tyder uppgifter från en anställd på resebyrån snarare på att arbetsgivaren godkänt köpet, eftersom fakturan ställdes till ett bolag i koncernen och den betalades utan att ifrågasättas. 

Vad gäller de sexuella trakasserierna anses de inte bevisade i tillräcklig utsträckning eftersom kvinnan som ska ha blivit utsatt för gärningen varit förhållandevis knapphändiga och stödbevisningen är begränsad till en uppgift från bolagets HR-chef om att hon berättat för honom om händelsen. 

Inte heller beskyllningen om att mannen tagit två av bolagets bilar eller någon av de andra anklagelserna kunde styrkas i tillräcklig grad och domstolen konstaterar därför att bolaget avskedat mannen utan laglig grund. 

Enligt 38 och 39 §§ lagen om anställningsskydd ska bolaget betala lön och andra anställningsförmåner som mannen har rätt till och även ersätta honom för den förlust som uppkommit och kränkningen som lagbrottet inneburit. 

Det yrkade beloppet på 125 000 anses som skäligt och han har även rätt till 24 003 kronor för utebliven lön.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T 1837-20.pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Skadeståndsrätt, Anställning, uppsägning och avskedande