Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Boutredningsman tog ut en halv miljon för mycket

En boutredningsman tog ut en halv miljon kronor för mycket i arvode och underlät att redovisa belopp till dödsboet. En av dödsbodelägarna får dock en begränsad framgång i tingsrätten.

Boutredningsman tog ut en halv miljon för mycket

En av de fyra dödsbodelägarna stämde boutredningsmannen i tingsrätten  och yrkade att han skulle utge 1 707 263 kronor till henne eller det belopp som han inte kunde redovisa för.

Tingsrätten meddelade tredskodom men boutredningsmannen ansökte om återvinning av tredskodomen. Tingsrätten har hållit muntliga förberedelser i målet den 5 maj 2020 och den 6 oktober 2020. Dödsbodelägaren har inför den första muntliga förberedelsen sänkt det yrkade beloppet till 1 557 757 kronor och inför den andra muntliga förberedelsen höjt det yrkade beloppet till 4 305 154 kronor på grunden att övriga tre dödsbodelägare har överlåtit sina fordringar mot boutredningsmannen till kvinnan.

Tingsrätten beslutade den 10 september 2021 att inte tillåta att kvinnan utvidgade sin talan genom höjning av yrkat kapitalbelopp på grunden att övriga tre dödsbodelägare hade överlåtit sina fordringar till henne. Yrkat belopp uppgick därvid till 1 076 289 kronor.

Kvinnan har under huvudförhandlingen justerat yrkat belopp till 437 075 kronor.

Den rättsliga grunden för talan är 19 kap. 18 § första stycket ärvdabalken. Boutredningsmannen av vårdslöshet vållat kvinnan skada som han är pliktig att ersätta. Han har inte följt det som ålegat honom enligt 19 kap. 14-14 a §§ ärvdabalken. Han har aldrig avgivit redovisning i enlighet med 19 kap. 14 a § ärvdabalken. Han har heller inte avgivit slutredovisning.

Kvinnan beskrev hur henne pappa avled plötsligt och oväntat den 4 april 2012. Han skulle ha fyllt 71 år. Dödsfallet var omtumlande och chockartat för dottern. De praktiska frågorna kring det kändes övermäktiga, men kvinnan och övriga anhöriga visste att de behövde åtgärdas.

Boutredningsmannen var 81 år när kvinnans far avled och var då, tillsammans med sin hustru hyresgäster i en bostad på en av den avlidnes fastigheter. Dotterns uppfattning var att pappan och hans vän hade visst yrkesmässigt samröre men hon visste inte med vad. Pappan ägde ett antal fastigheter och hans vän hade någon koppling till byggbranschen. Han var med på begravningen. Där och då föreslog han att han skulle sköta dödsboet efter sin vän. Han sa att han kände till den avlidnes vision för fastigheterna och kunde förverkliga den genom sina kontakter.

Boutredningsmannen hade tagit ut drygt 1,5 miljoner kronor i arvode motsvarande knappt 39 000 kronor i månaden. Utifrån vad vittnen berättat finner tingsrätten det styrkt att boutredningsmannen haft en avtalad ersättning om 25 000 kronor i månaden.

Tingsrätten anser därmed att för mycket utbetalt arvode uppgår till 501 400 kronor.

Därtill finns det oredovisade belopp på sammanlagt 161 137 kronor.

Eftersom kvinnan har rätt till en fjärdedel av det som dödsboet gått miste om stannar ersättningen på 165 634 kronor. Därmed ska hon betala motpartens rättegångskostnader på 200 000 kronor. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T1172-20.pdf

500 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Tvist mellan enskilda, Bodelning, Arv, gåva och testamente