Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Döms för hög musik i "raggarbil"

En man som spelat hög musik i bilen genom centrala Varberg kvällstid döms för förargelseväckande beteende. Han försvarade sig med att det var passagerarna som kontrollerade ljudet men hovrätten anser att inget hindrade honom från att sänka volymen.

Den nu 19-årige mannen åtalades för förargelseväckande beteende sedan han som förare spelat musik på hög volym under en bilfärd genom Varberg en sen kväll. Två poliser vittnade. Polisanmälan kom klockan 22.18 på kvällen. Den ene polisen hävdade att poliserna vevade ner sina bilrutor och att musiken var högre än när de kör genom stan och hör musik från en nattklubb. De körde ner mot centrum i Varberg och stängde av radion för att uppfatta hur högt musiken spelades. Vid den tiden var det problem i centrum med boende som störde sig på att det spelades hög musik, så de började leta efter källan till musiken. De förstod att musiken kom från en bil en bit framför dem så de började köra i kapp bilen, som färdades mot Varbergs centrum.

Den aktuella bilen var en amerikansk bil, en ”raggarbil”. En bil hamnade mellan dem och den aktuella bilen. Musiken ökade i volym ju närmre de kom den aktuella bilen och han såg också att folk vände sig om och tittade på den, varför han antog att musiken spelades från den bilen.

När bilen svängde vänster fick han ögonkontakt med föraren i aktuell bil, eftersom föraren vände på huvudet och tittade rakt neråt mot dem, och då stängdes musiken av direkt. Det blev då väldigt uppenbart att det var från den bilen musiken spelades. Musiken hördes rejält på 100 meters håll.

Varbergs tingsrätt konstaterade inledningsvis att av 16 kap. 16 § brottsbalken framgår att den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande beteende. För att dömas för brottet krävs uppsåt. Vilka gärningar som är ägnade att väcka förargelse hos allmänheten beror på tid, plats och övriga omständigheter (se Hovrätten för Västra Sveriges dom den 28 juni 2022 i mål B 3193–22).

Genom utredningen ansågs det klarlagt att den nu 19-årige mannen har framfört aktuellt fordon på aktuell tid och plats och att det har spelats musik från bilen. Frågorna som tingsrätten hade att ta ställning till är om musiken har varit så hög att den kan anses ägnad att väcka förargelse hos allmänheten, om musiken i sådana fall ska anses ha kommit från bilen som den tilltalade 19-åringen körde och, slutligen, om det är 19-åringen som ska ansvara för att musiken spelats.

Tingsrätten kom först fram till att hög musik har spelats kvällstid i centrala Varberg när boende i närheten kan antas sova eller försöka sova. Med hänsyn till vad som framkommit om tid och plats för gärningen samt musikens varaktighet och intensitet ansåg tingsrätten att gärningen var att bedöma som förargelseväckande beteende.

Det ansågs uteslutet att musiken kom från någon annanstans än bilen. Den tilltalade mannen har motsatt sig ansvar för förargelseväckande beteende eftersom det var ägaren till bilen som skötte musiken. Han har dock vidgått att det var han som körde bilen, att han vet hur man sänker musiken via bilens volymknapp och att han kunde nå volymknappen om han sträckte på sig. Därmed bedömde rätten att 19-åringen har haft sådan kontroll och möjlighet att styra över musiken som spelats i bilen att han ska dömas till ansvar för förargelseväckande beteende i enlighet med åklagarens gärningspåstående.

Påföljden bestämdes till penningböter på 1 000 kronor.

I likhet med tingsrätten finner Hovrätten för Västra Sverige utifrån vittnesmålen att det är bevisat att det spelades hög musik från den bil som 19-åringen framförde i centrala Varberg vid det aktuella tillfället. Enligt hovrätten har det även framkommit att musiken var så hög att det med beaktande av tidpunkten på dygnet och omständigheterna i övrigt var ägnat att väcka förargelse hos allmänheten. Det var således fråga om oljud i den mening som avses i bestämmelsen om förargelseväckande beteende.

Förarens invändning om att det inte var han som kontrollerade musiken i bilen, utan att det gjordes av en av passagerarna kommenterar hovrätten med att han från sin plats som förare av bilen haft möjlighet att sänka volymen och i övrigt kontrollera musikanläggningen.

Han har vidare, under det att den höga musiken spelades, fört bilen till den plats där polisen gjorde sitt ingripande. Han får därmed anses ha fört oljud på det sätt som avses i bestämmelsen om förargelseväckande beteende. Gärningen har begåtts med insiktsuppsåt.

19-åringen ska alltså dömas för förargelseväckande beteende till den påföljd som tingsrätten bestämt. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b1346_23.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Trafik och fordon