Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Hyresråd fälls efter mejlterror mot exsambo – förväntas bli av med jobbet

En nu 58-årig man döms i tingsrätten till villkorlig dom för ofredande, olaga hot och olaga förföljelse, efter att under en period på 16 månader ha skickat ett mycket stort antal mejl till sin exsambo och hennes bror. I påföljdsdelen beaktar tingsrätten att 58-åringen på grund av den fällande domen sannolikt kommer att förlora sin anställning som hyresråd.

Hyresråd fälls efter mejlterror mot exsambo – förväntas bli av med jobbet

Det var under perioden 2010–2017 som kvinnan och den nu 58-årige mannen hade en relation. Efter uppbrottet fortsatte mannen att regelbundet mejla kvinnan. När kvinnan i mars 2019 polisanmälde mannen för olaga hot och ansökte om kontaktförbud hade hon inte svarat på något mejl på många månader, men korrespondensen hade ändå fortsatt. Polisen meddelade inget kontaktförbud, men ringde upp mannen och varnade honom för att fortsätta kontakta kvinnan.

I juli 2020 stämde mannen dock kvinnan och begärde att hon skulle betala hyra för den lägenhet de tidigare delat och som hon flyttat ut ur. Tingsrätten ogillade i maj 2021 käromålet, men redan processen i sig blev uppmärksammad i media, eftersom mannen själv är hyresråd.

Åklagaren har nu åtalat 58-åringen för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande och med anledning av preskription avgränsat åtalet till en period på 16 månader. Åtalet kretsar kring de många mejl som mannen skickat till kvinnan – och även de som han skickat till hennes bror, som han ofta ”lagt med på kopia”. Sammantaget omfattar åtalet e-postmeddelanden från tre perioder: dels efter att tvisten väcktes och bland annat förlikningsförslag avhandlats, dels efter den ogillande domen och dels från oktober 2021 fram till början av 2022, där det framgår att mannen är sjukskriven och inte mår bra.

Tingsrätten anser att åklagaren har styrkt att mannen skickat mejl i den omfattning som anges i åtalet. Han måste också ha varit medveten om att kommunikationen var oönskad, eftersom kvinnan med sin polisanmälan och ansökan om kontaktförbud tydligt visat detta. Även avsaknaden av svar från såväl kvinnan som hennes bror under flera års tid måste också anses utgöra ett tydligt besked om att de inte vill ha kontakt med mannen, skriver tingsrätten.

Även om mejlen under den första perioden innefattar förlikningsförslag har de också haft karaktären av maktutövning, menar tingsrätten:

”Mejlen är mycket mästrande och formulerade med underliggande hot. De utgör en stark påtryckning på [kvinnan] och [hennes bror] att förlikas under olika påståenden att [mannen] är dem överlägsna kunskapsmässigt. Mejlen utgör ett uppenbart försök att utöva makt genom att förminska motparten och framhäva sin egen kunskap och är därmed förnedrande för [kvinnan] och [hennes bror]. I ett av mejlen finns en bild av en kvinna som visar sin underkastelse. Det är fråga om långa och frekventa mejl där [mannen] upprepade gånger ställer ultimatum och där han dessutom klargör att han aldrig kommer att ge upp. Det sistnämnda utgör ett underliggande hot i mejlen generellt sett.”

I tiden efter domen i tvistemålet har mannen fortsatt att kräva betalning för hyresskulden och hotat med att utebliven betalning kan få konsekvenser.

Under den sista perioden har det handlat om långa mejl som innefattat ”långa filosofiska resonemang” om bland annat gender. Mannen har bland annat skrivit att kvinnan ska foga sig under mannen, lyda honom och underkasta sig honom – och att svek ligger inbyggt i kvinnans natur. 58-åringen är i mejlen mycket otrevlig mot syskonen och anklagar dem för att fara med osanning och smutskasta honom, konstaterar tingsrätten. Det har också funnits en underliggande och mer eller mindre hotfull ton i många av mejlen.

Den samlade bedömningen är att såväl innehållet som frekvensen av mejl innefattat ett hänsynslöst agerande som kunnat förväntas kränka syskonens frid på ett kännbart sätt – och att motsvarande gäller även ”det underliggande förhållningssättet” och attityden mot mottagarna. Målsägandenas berättelser visar också tydligt hur mejlandet påverkat syskonen och lett till rädsla och otrygghet som påverkat deras liv mycket negativt. Detta måste 58-åringen ha insett och han har därmed gjort sig skyldig till ofredande.

I mejl som mannen skickat en dag i januari 2022 har mannen även skrivit att syskonens enda utväg är att ”ta avstånd från det falska och det onda”, följt av ordet ”annars…” och en bild på en sabel. Detta har enligt tingsrätten varit ett hot om att i vart fall skada syskonen och ska rubriceras som olaga hot.

Gärningarna mot kvinnan når enligt tingsrätten också upp till nivån där ansvar för olaga förföljelse aktualiseras. Det har handlat om ”ett upprepat och systematiskt agerande” som kränkt kvinnans frid på ett påtagligt sätt under 16 månaders tid. Det utdragna och frekventa ofredandet av kvinnan och det olaga hotet gör enligt tingsrätten att mannen ska anses ha förföljt henne i lagens mening.

Det samlade straffvärdet för gärningarna motsvarar fyra månaders fängelse. Mannen är dock tidigare ostraffad och enligt en preliminär bedömning från Statens ansvarsnämnd skulle han vid en fällande dom förlora sin anställning som hyresråd om Hyres- och arrendenämnden i Stockholm begärde detta. Tingsrätten noterar även att 58-åringen efter meddelat kontaktförbud också har avhållit sig från fortsatt kontakt med syskonen. Påföljden kan med hänsyn till detta stanna vid villkorlig dom.

58-åringen ska som en konsekvens av domen även betala 40 000 kronor i kränkningsersättning till sin exsambo och 20 000 kronor till hennes bror.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B1027-22.pdf

1 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Brott mot person, Advokat, Övrig nyttjanderätt, Äktenskap och samboende, Åklagare, Polis, Domare, Påföljd