Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

MÖD ger tillstånd till utfyllnad i Malmö hamn – trots försämring av vattenkvaliteten

Malmö kommun ges tillstånd till utfyllnad av Malmö hamn, beslutar Mark- och miljööverdomstolen som ändrar underinstansens dom. Det innebär att hamnens område får utökas med cirka 236 000 kvadratmeter. Utfyllnaden medför en försämring av vattenkvaliteten men domstolen anser att förutsättningarna för undantag är uppfyllda.

Malmö kommun, som driver Malmö hamn, ansökte vid Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt om tillstånd till vattenverksamhet avseende utfyllnad av hamnområdet med en yta motsvarande cirka 236 000 kvadratmeter.

Som skäl för ansökan anfördes bland annat att hamnen är Skandinaviens största hamn för bilimport. För att kunna hantera framtida godsmängder och samtidigt vidareutveckla verksamheten är det nödvändigt med utfyllnad. Sedan Norra hamnen började fyllas ut i början av 1980-talet har stora delar fallit från som möjlig verksamhetsyta på grund av fynd av skyddade arter. Delar av hamnen har även tagits i anspråk för blandad stadsbebyggelse såsom bostäder och kontorslokaler. Även bullerkrav har påverkat verksamheten i begränsande riktning.

Syftet med ansökan är att kompensera för dessa områden, men även att möjliggöra hanteringen av de ökade godsvolymerna som förväntas uppstå i hamnen framöver.

Bland annat Lomma kommun och Länsstyrelsen i Skåne län motsatte sig ansökan med hänsyn till att den sökta utfyllnaden skulle innebära en otillåten försämring av vattenmiljön både vad gäller den kemiska och den ekologiska statusen, vilket skulle strida mot EU:s ramvattendirektiv.

Mark- och miljödomstolen konstaterade att för Malmö hamnområde råder miljökvalitetsnormerna måttlig ekologisk status samt god kemisk ytvattenstatus. Domstolen ansåg att sammantaget att utfyllnaden skulle bidrag till en försämring av vattenkvaliteten, i strid med direktivet. Undantag får dock göras om verksamheten utgör ett allmänintresse av större vikt och att syftet med verksamheten inte kan uppnås på annat sätt som är väsentligt bättre för miljön.

Domstolen ansåg att verksamheten inte utgjorde ett allmänintresse av större vikt, och ansökan skulle redan av den anledningen avslås.

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, anser i likhet med underinstansen att utfyllnaden skulle strida mot försämringsförbudet i ramvattendirektivet. Frågan är därefter om verksamheten ändå kan tillåtas.

Av utredningen framgår att manen är en fullservicehamn av intresse för hela landet och är utpekad som ett riksintresse. Hamnen är även en så kallad core-hamn i det europeiska transportnätet. Enligt kommunen finns det även ett behov av att anlägga ett kustskydd mellan Mellersta och Västra hamnen för att skydda centrala Malmö mot översvämningar.

Mot denna bakgrund bedömer MÖD att hamnen ska betraktas som ett allmänintresse av större vikt. Det står även klart att syftet med utfyllnaden inte kan lösas på ett annat sätt som är väsentligt bättre för miljön. Vidare framgår att kommunen har vidtagit alla genomförbara åtgärder för att mildra de negativa konsekvenserna för vattenförekomstens status.

Kommunen ska därför ges tillstånd till den sökta verksamheten.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M 2327-22.pdf

3 MB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Tillståndsfrågor, Övrig miljörätt, Naturskydd, Djur- och växtskydd, Täkt- och vattenverksamhet, Övrig europeisk rätt