Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Swishlistan – tingsrätten ogillar åtalet för narkotikabrott

Åtalet för narkotikabrott mot en man vars telefonnummer återfinns på den så kallade swishlistan i Sundsvall ogillas av tingsrätten. Tingsrätten finner att åtalet bygger på flera antaganden omständigheter som inte är bevisade i målet.

Åtalet mot den 28-årige mannen avser förvärv och innehav av 2 gram kokain.  Åklagaren har påstått att mannen förvärvat och innehaft kokain, att hans köp finns med som ett av flera på den så kallade swishlistan, som cirkulerat i Sundsvall och väckt stor nationell uppmärksamhet, och att förvärvet skett från den tidigare dömde mannen.

Genom den utredning åklagaren förebringat är, enligt Sundsvalls tingsrätt, klarlagt att det den 27 november 2022 förekommit en konversation via instant messages mellan ett nummer knutet till den tidigare dömde personen och ett nummer som innehas av 28-åringen. Därav framgår också att det förts över 2 300 kronor från ett konto hörande till 28-åringen via swish till den tidigare dömde personen.

Åklagaren har påstått att den överföringen avsåg betalning för cirka 2 gram kokain.

Åklagarens talan bygger på påståenden om att en tidigare dömd person överlåtit kokain. Den bygger vidare på påståenden om att innebörden av vissa slanguttryck är allmänt kända samt att priset för 1 gram kokain är fast och även det allmän känt.

Tingsrätten konstaterar först att det av utredningen inte framgår om den tidigare åtalade personen verkligen dömdes för försäljning av kokain. Inte heller är visat att han dömdes för någon sådan försäljning till just 28-åringen.

Beträffande åberopad bevisning redovisas i polisens PM avseende ”swishlistan” hur tidsangivelser i åberopade chattkonversationer förhåller sig till tidsangivelser för överföringar via swish. Av den framgår också att det skett en mobiltömning av den tidigare dömdes mobil och att det då påträffats konversationer mellan innehavaren och andra i vilka använts olika slanguttryck som bedömts tyda på försäljning av narkotika.

Några av de där uppräknade uttrycken har blivit vanligt förekommande i mål om ansvar för narkotikabrott men kan ändå inte anses allmänt kända. De uttryck som särskilt kommenterats – ”ladd” och ”en gubbe” – påstås i promemorian vara slang för narkotika.

Åklagaren har i målet använt uttrycken med en annan innebörd. Det kan därför inte anses visat vilken innebörd uttrycken haft i den mån de förekommer i konversationer som åberopats i målet mot 28-åringen.

Som nämnts har åklagaren åberopat bevisning i form av utdrag ur chattkonversationer. Av dessa har fyra förts mellan en ”Ge0” och andra, i målet okända personer. Åklagaren har påstått att ”Ge0” är den tidigare dömde. Inte i någon av dessa konversationer används något sådant slanguttryck som påstås eller annars objektivt kan kopplas till narkotika. Däremot förekommer där frågor och svar rörande överföringar av cash respektive olika bestämda belopp.

De belopp som uttryckligen nämns överensstämmer inte med det belopp som åklagaren påstår att 28-åringen fört över som betalning till den tidigare dömde. Detta trots att åklagaren gjort gällande att priset för 1 gram kokain är 1 000 kronor och att det är allmänt känt.

Av konversationerna framgår istället att andra personer förvärvat vad som påstås vara kokain men betalat andra belopp än vad 28-åringen påstås ha betalat. De betalningarna har gjorts samma dag som 28-åringen påstås ha gjort sitt förvärv. De belopp som nämns i andras konversationer stämmer inte heller med det belopp åklagaren påstått vara allmänt känt som priset för 1 gram kokain. Sammanfattningsvis är priset för 1 gram kokain inte allmänt känt. Det är inte heller visat att priset är ett och samma för alla köpare.

Beträffande så de textmeddelanden som åberopats och påstås ha skickats mellan 28-åringen och den tidigare dömde personen finns en konversation den 27 november 2022 som avser en ”bag” respektive två ”bags”.

Någon bevisning till stöd för innebörden av uttrycken har inte åberopats. Om uttrycken har någon särskild betydelse i narkotikasammanhang är den i vart fall inte allmänt vedertagen. Om innehållet i meddelandena syftar på någon form av drog är det inte visat att konversationen rört just kokain.

Sammanfattningsvis bygger åtalet på flera antaganden som inte är visade i målet. Det gäller för åklagarens påstående att den tidigare dömde personen överlåtit kokain. Det gäller också för påståendena att innebörden av vissa slanguttryck är allmänt kända samt att priset för 1 gram kokain är fast och även det allmän känt. Visserligen har en del slanguttryck kommit att bli mer eller mindre vanligt förekommande i mål om ansvar för narkotikabrott. Några sådana är dock inte aktuella när det gäller 28-åringens påstådda köp den 27 november 2022. Inte heller är priset på gatan för 1 gram kokain allmänt känt eller visat i målet. Om åberopade konversationer avser köp av kokain synes priset istället variera mellan olika köpare.

Tingsrätten anser således att det saknas bevisning till stöd för flera av åklagarens påståenden. Den bevisning som ändå åberopats innebär inte att det är ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen olovligen förvärvat och innehaft cirka 2 gram kokain.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

Sundsvalls tingsrätt B 130-24 Dom 20240322.pdf

600 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott