Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Videoumgänge på grund av hemlig ort

En flicka får nöja sig med umgänge via video med sin pappa. Mamman och barnet bor nämligen på hemlig vistelseort och fysiskt umgänge riskerar att röja platsen. Det anser både tingsrätten och hovrätten.

Målet gäller en flicka född november 2020 som mamman har ensam vårdnad om. Sedan parternas separation, i april 2022, har dottern bott stadigvarande hos sin mamma och haft umgänge med sin pappa i närvaro av umgängesstöd.

Pappan har begärt att vårdnaden om dottern ska vara gemensam. Han har medgett att hon ska ha sitt stadigvarande boende hos sin mamma. Ha har vidare begärt att dottern ska ha rätt till umgänge med honom vid vissa regelbundna tidpunkter.

Mamman har motsatt sig samtliga yrkanden. Hon har anfört att det i och för sig medges umgänge i närvaro av en tredje person eller digitalt, men att det kräver att tingsrätten anser att det är förenligt med dotterns bästa.

Örebro tingsrätt konstaterar först beträffande vårdnaden att det inte är förenligt med dotterns bästa att vårdnaden ska vara gemensam. I stället skulle vårdnaden om flickan även fortsättningsvis tillkomma mamman ensam. Pappans yrkande om gemensam vårdnad avslogs därmed.

När det gäller umgängesfrågan noterade rätten att det pågår en förundersökning mot pappan och att den avser misstankar om brott mot mamman. Misstankarna avser bland annat utpressning, olaga tvång och olaga hot. Av Skatteverkets beslut om skyddad folkbokföring har det framkommit att Polisens brottsoffer- och personsäkerhetsgrupp gjort bedömningen att det finns risk att mamman utsätts för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier.

Mot bakgrund av detta har Skatteverket beslutat om skyddad folkbokföring för mamma. Av ett annat beslut från Skatteverket är det klarlagt att Skatteverket bedömt att dottern har en egen hotbild och att hon därför också beviljats skyddad folkbokföring. Såväl mamman som dottern har alltså skyddad folkbokföring och lever på hemlig ort på grund av att Skatteverket bedömt att det finns en hotbild mot dem. Även om det inte framgår direkt i Skatteverkets beslut är det klarlagt att det är pappan och vad som ägt rum mellan föräldrarna som är bakgrunden till besluten.

Under de förhållanden som nu beskrivits måste tingsrätten vara ytterst försiktig innan ett beslut fattas om umgänge mellan pappan och dottern. Såvitt framkommit av utredningen finns det inte någon prognos för när förundersökningen ska slutföras. Det finns inte heller något som talar för att dottern och mammans skyddade folkbokföring ska upphöra. Detta innebär att det inte går att bedöma när ett umgänge med umgängesstöd skulle kunna övergå till ett vanligt umgänge. Mot bakgrund av detta finns det i dagsläget inte förutsättningar att besluta om umgänge med umgängesstöd.

Det föreligger i dagsläget en obetydlig risk att dotterns och mammans vistelseort röjs under ett videosamtal. Ett sådant samtal skulle medföra att dottern får se sin pappa och interagera med honom regelbundet.

Sammantaget anser tingsrätten att det är mest förenligt med dotterns bästa att hon ges rätt till umgänge med sin pappa en gång per vecka, på lördagar, klockan 16.00, via videosamtal.

Göta hovrätt meddelade prövningstillstånd endast i fråga om umgänget. Hovrätten ifrågasätter inte bedömningen som myndigheterna har gjort beträffande skyddsbehovet och behovet av att vistelseorten hålls hemlig. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det vid fysiskt umgänge mellan mamman och dottern finns risk att uppgifter om vistelseorten röjs. Mot bakgrund av detta är det inte till Olivias bästa att, i nuläget, ha mer umgänge med pappan än vad tingsrätten beslutat om. Tingsrättens dom ska därför inte ändras.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

t3991_23.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Vårdnad, umgänge och boende