Platschef döms i HovR efter dödsolycka på industriområde

Sommaren 2010 inträffade en dödsolycka på ett industriområde i Oxelösund. En 61-årig man fick ett tungt metallstycke över sig i samband med brytning av råjärn och avled omedelbart. Åklagaren väckte åtal mot bolagets platschef som hade arbetsmiljöansvar för det aktuella arbetet samt mot bolagets VD som hade det övergripande ansvaret. Åklagaren ansåg att platschefen och VD:n gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död då de, genom att bland annat ha underlåtit att upprätta skriftliga säkerhetsregler för arbetet, åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen. Männen förnekade brott. Tingsrätten konstaterade att personer som arbetade på platsen blivit informerade av platschefen om riskerna och att ingen annan person än den som utförde arbetet därför skulle befinna sig inom visst område när arbete pågick. Instruktionerna var tydliga trots att de inte hade utfärdats skrift…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!