Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Olaglig omskärelse inte hinder för att bli sjuksköterska

En man som ansökt om legitimation som sjuksköterska vinner mot Socialstyrelsen i kammarrätten. Han har visserligen dömts för att ha utfört omskärelse på sin förstfödde son. Med hänsyn till att det gått drygt 4,5 år sedan händelsen och att sökanden har sin arbetsgivares fulla förtroende anser dock domstolen att det finns särskilda skäl att inte avslå ansökan.

Socialstyrelsen beslutade i juli 2022 en i dag 37-årig mans ansökan om legitimation som sjuksköterska.

Mannen hade i december 2019 dömts för misshandel och brott mot lagen om omskärelse av pojkar. Omskärelsen hade sökanden utfört på sin förstfödde son i september 2018, då sonen var cirka en månad gammal.

Tingsrätten bedömde att brottens sammanlagda straffvärde uppgick till tre månaders fängelse. Det fanns särskilda skäl att frångå fängelsepresumtionen och i stället bestämma påföljden till villkorlig dom i förening med 100 timmar samhällstjänst. Detta mot bakgrund av att mannen var ostraffad, att han levde under ordnade förhållanden och att det saknades anledning att anta att han skulle återfalla i brottslighet.

Det följer av 6 kap. 1 § patientsäkerhetsförordningen och 8 kap. 3 § 2 patientsäkerhetslagen att legitimation som sjuksköterska ska nekas om sökanden har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för hen. Om det finns särskilda skäl ska dock avslag underlåtas.

I sitt beslut angav Socialstyrelsen att det var en försvårande omständighet att brotten begicks under legitimationsprocessen. Sammantaget ansåg myndigheten att ansökan skulle avslås.

Förvaltningsrätten i Stockholm ansåg att brottsligheten som sökanden dömts för var allvarlig i patientsäkerhetslagens mening. Den var även ägnad att påverka förtroendet för honom i hans yrkesutövning som sjuksköterska. Frågan därefter var om det fanns särskilda skäl att underlåta avslag.

Det som talade emot avslag var att avsikten med gärningen inte varit att orsaka lidande och att det varit fråga om ett kort händelseförlopp. Dessutom var mannen ostraffad före händelsen och har därefter inte gjort sig skyldig till brott. Mannen hade vidare pekat på att han vid tidpunkten inte var medveten om att det var otillåtet att omskära sitt barn på det sätt som han gjorde. Vidare framgick att mannen hade sin arbetsgivares fortsatta förtroende och erbjudits anställning som sjuksköterska trots arbetsgivarens vetskap om brottmålsdomen.

I den andra vågskålen låg att endast fyra år hade förflutit sedan den aktuella gärningen samt att brotten begicks under legitimationsprocessen.

Vid en sammantagen bedömning fann rätten att det inte förelåg särskilda skäl. Överklagandet skulle därför avslås.

I överklagandet till Kammarrätten i Stockholm har mannen anfört att omskärelsen inte utfördes under legitimationsprocessen. Han påbörjade processen hösten 2021 och omskärelsen skedde år 2018.

I likhet med underinstanserna anser kammarrätten att brotten har varit ägnade att påverka förtroendet för sökanden.

Domstolen konstaterar att det har gått drygt 4,5 år sedan brotten begicks. Det rör sig om en enskild händelse och tingsrätten ansåg att det fanns särskilda skäl att frångå fängelsepresumtionen. Efter det inträffade har mannen inte dömts för någon annan brottslighet, utan har tagit till sig kunskapen om svensk lagstiftning. Det står vidare klart att mannen har sin arbetsgivares fulla förtroende och att han erbjudits tillsvidareanställning som sjuksköterska.

Mot bakgrund av detta anser kammarrätten att det finns särskilda skäl att underlåta avslag av ansökan. Målet ska återförvisas till Socialstyrelsen för prövning av om övriga förutsättningar för legitimation är uppfyllda.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

6232-22.pdf

700 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Övrig familjerätt, Brott mot person, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Tillstånd och tillsyn