Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Prioriterade fotboll före sälj – rätt avskeda 32-åring

Tingsrätten anser att en säljare har prioriterat sitt sidouppdrag som tränare i Brommapojkarna under arbetstid. Agerandet var illojalt och hans arbetsprestationer understeg vad arbetsgivaren kunde räkna med. Det fanns därmed laga grund för avskedande. Domen har överklagats till AD.

Prioriterade fotboll före sälj – rätt avskeda 32-åring

Norteam AB (Norteam) är verksamt inom IT genom försäljning, leverans och installation av dels molnbaserad infrastruktur baserad på Microsoftlösningar, dels system för telefoni och moderna mötesrum. Verksamheten startades år 2017 och har i dag omkring 25 anställda.

Den 32-årige mannen ingick ett anställningsavtal med Norteam den 7 maj 2020. Den 3 augusti 2020 påbörjade han sin provanställning och tillträdde en tjänst som en av fyra säljare hos Norteam. Hans provanställning övergick i en tillsvidareanställning den 3 februari 2021.

Vid sidan av anställningen hos Norteam hade han tränaruppdrag som fotbollstränare, dels för U-16 laget i Brommapojkarna, dels för privatpersoner som anlitade honom för privata träningspass. Han hade även uppdrag som fotbollsspelare i United IK Nordic.

Den 25 november 2021 avskedades han. I målet är tvistigt huruvida Norteam har haft laga skäl att avskeda honom. Tvist har också uppstått huruvida han har rätt till provision och, i fall provision ska utgå, till vilket belopp den ska uppgå.

32-åringen yrkade att tingsrätten i första hand skulle ogiltigförklara avskedandet och i andra hand döma ut ersättning för att det inte fanns saklig grund för uppsägning.

Norteam hävdade bland annat att mannen har agerat illojalt gentemot Norteam genom att han prioriterat tränaruppdraget och privata ärenden under arbetstid framför sitt arbete hos Norteam.

Hans prioritering av tränaruppdraget och privata ärenden under arbetstid framgår till att börja med av hans omfattande olovliga frånvaro. Han har därutöver haft möten under arbetstid som varit hänförliga till hans tränaruppdrag i stället för hans arbetsuppgifter hos Norteam. Han har bland annat under arbetstid den 15 oktober 2021 haft en avstämning rörande matchning P16-P19. Han har också spenderat arbetstid på att boka in träningsmatcher hänförliga till hans tränaruppdrag i stället för att utföra sina arbetsuppgifter, vilket skett den 19 maj 2021.

Vidare ska 32-åringens arbetsprestationer ha varit ”allvarligt bristfälliga”. Han skulle varje vecka ringa 200-300 så kallade ”kalla samtal”. Detta i syfte att få kontakt med och boka möten med potentiella kunder. Han genomförde enbart en obetydlig andel av de kalla samtal han förväntades göra. Han bokade inte heller möten med potentiella kunder i den utsträckning som förväntades av honom.

Mannen bestrider att han varit olovligen borta från jobbet. samband med att han påbörjade sin anställning godkände arbetsgivaren att han åkte till Gröndal tre dagar i veckan, mellan kl. 14.30-15.30, för att hålla i individuella fotbollsträningar. Det bestrids vidare att han skulle ha prioriterat tränaruppdraget framför arbetet hos Norteam på ett sätt som haft en negativ inverkan på hans arbetsprestationer. Han har levt i fotbollens värld i hela sitt liv. Att majoriteten av hans kontakter har att göra med fotboll är inte konstigt. Privata relationer gör det dessutom mycket enklare att få till affärer. Det faktum att han ringt till personer med koppling till fotboll och/eller Brommapojkarna betyder inte att samtalen har varit av privat karaktär. Han har inte heller brustit allvarligt i sina arbetsprestationer.

Sammantaget finner Solna tingsrätt det visat att 32-åringen varit olovligen frånvarande vid ett mycket stort antal tillfällen. Det rör sig, enligt domstolen, ”om i det närmaste ett vanemässig beteende att gå ifrån arbetet tidigare eller en stund på dagen för att utföra tränaruppdrag”. Han har vidare prioriterat sitt tränaruppdrag framför sitt arbete hos Norteam genom att under sin arbetstid ha möten kopplade till tränaruppdraget. Detta beteende är illojalt. Han har slutligen uppvisat arbetsprestationer som väsentligt understigit vad Norteam haft att räkna med och har därmed skapat påtagliga olägenheter för Norteam.

Tingsrätten finner det utrett att Norteam i vart fall den 8 november 2021 tydligt talat om för 32-åringen att han kunde bli av med sin anställning om han inte förbättrade sig och gjorde som det sagts i den kravställning han fick skickad till sig, inbegripet att hans fokus skulle ligga på arbetet under arbetstid och inte på sina uppdrag inom fotbollen. Han visste därmed vad som gällde.

Tingsrätten går nu över till att pröva om omständigheterna utgjort laglig grund för avskedande eller saklig grund för uppsägning. Sammantaget är omständigheterna enligt tingsrätten sådana att det funnits laga grund för avskedande. Det saknas därför anledning för tingsrätten att i denna del pröva övriga tvistiga frågor. 32-åringens talan om ogiltigförklaring av avskedandet ska alltså avslås.

Det är däremot ostridigt att Norteam inte följt föreskrifterna i 19 och 30 §§ anställningsskyddslagen. Bolaget ska därför förpliktas att utge allmänt skadestånd, så kallat konsekvensskadestånd, till 32-åringen. Det rör sig om två fall då Norteam inte följt formaliareglerna. Enligt tingsrätten är yrkat belopp om sammanlagt 20 000 kronor skäligt. Någon provision ska han dock inte ha.

Domen är överklagad till Arbetsdomstolen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T 12443-21.pdf

5 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Anställning, uppsägning och avskedande, Kultur, idrott och fritid