Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Seger för Tesla i tingsrätten – tillåts hämta ut registreringsskyltar

Till följd av Teslastrejken som initierades av IF Metall för en dryg månad sedan har PostNord som sympatiåtgärd vägrat leverera registreringsskyltar till den amerikanska elbilsjätten. Tingsrätten beslutar nu interimistiskt att Transportstyrelsen ska tillåta Tesla att hämta registreringsskyltarna direkt hos skylttillverkaren – annars riskerar myndigheten vite.

Seger för Tesla i tingsrätten – tillåts hämta ut registreringsskyltar
Tingsrätten går på Teslas linje och förpliktar Transportstyrelsen att samtycka till att biltillverkaren hämtar upp registreringsskyltarna. Foto: Gunnar Bjarki / Unsplash

I slutet av oktober 2023 varslade fackförbundet IF Metall om strejk gentemot elbilstillverkaren Tesla, till följd av att bolaget vägrar att ingå kollektivavtal med sina anställda.

På grund av strejken har bland annat fackförbundet Seko varslat om sympatiåtgärder till stöd för IF Metall. Åtgärderna inleddes den 20 november 2023 och innefattar bland annat en blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser avseende Teslas samtliga arbetsplatser i Sverige.

Transportstyrelsen, som är skyldig att tillhandahålla registreringsskyltar för fordon i Sverige, har anlitat Aktiebolaget Scandinavian Motorcenter för att tillverka registreringsskyltar. Myndigheten har även anlitat PostNord för att leverera registreringsskyltar från Scandinavian Motorcenter till fordonens ägare.

Till följd av sympatiåtgärderna har PostNord, vars anställda är ansluta till Seco, beslutat att upphöra med att leverera registreringsskyltar från Scandinavian Motorcenter till Teslafordonens ägare.

Tesla har varit i kontakt med Transportstyrelsen angående sympatiåtgärderna. Myndigheten anser att registreringsskyltarna har tillhandahållits Tesla i lagens mening eftersom skyltarna har överlämnats till PostNord, även om Tesla rent fysiskt inte har tillgång till skyltarna. Vidare samtycker myndigheten inte till att Scandinavian Motorcenter – utan inblandning av PostNord – överlämnar registreringsskyltarna direkt till Tesla.

TM Sweden AB, som är en del av Teslakoncernen, har med anledning av sympatiåtgärderna stämt Transportstyrelsen och yrkat att myndigheten ska förpliktas att tillse att registreringsskyltar för Teslabilar kommer i Teslas besittning.

Bolaget har även framställt ett interimistiskt vitesyrkande som går ut på att Transportstyrelsen ska samtycka till att Tesla kan hämta registreringsskyltar hos Scandinavian Motorcenter i avvaktan på domstolens slutliga prövning.

Till stöd för sin talan har bolaget anfört att Transportstyrelsen anförtrotts uppdraget att tillhandahålla registreringsskyltar till fordon i Sverige. Eftersom Tesla rent faktiskt inte får några registreringsskyltar levererade till sig lever Transportstyrelsen inte upp till sitt uppdrag, vilket strider mot författning.

Norrköpings tingsrätt, som tar ställning till det interimistiska yrkandet, hänvisar till 15 kap. 3 § rättegångsbalken. Av bestämmelsen framgår att domstolen får interimistiskt får besluta om en åtgärd om käranden visar sannolika skäl för sitt anspråk.

Domstolen gör bedömningen att det av utredningen framgår att Transportstyrelsen, på grund av PostNords agerande, sannolikt inte lever upp till de författningskrav som uppställs avseende leverans av registreringsskyltar. Förutsättningarna enligt 15 kap. 3 § rättegångsbalken är därför uppfyllda. Yrkad säkerhetsåtgärd ska därför beviljas. Det sker interimistiskt utan att Transportstyrelsen har fått möjlighet att yttra sig, eftersom det föreligger fara i dröjsmål.

Transportstyrelsen förpliktas därför att inom sju dagar från delgivning av tingsrättens beslut samtycka till att Tesla kan hämta registreringsskyltar för sina fordon. Annars riskerar myndigheten vite om en miljon kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T 4238-23.pdf

300 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Kollektivavtal, Medbestämmande, Anställning, uppsägning och avskedande, Förvaltningsrätt, Trafik och fordon