Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Tre döms till tio års fängelse för tortyrliknande mordförsök i Falun

Tre unga män döms till tio års fängelse för mordförsök, efter en brutal attack mot en annan man i en bastulokal i Falun i oktober 2022. Våldsutövningen har varit närmast tortyrliknande och bland annat innefattat hugg med avslagna flaskhalsar och utgången kunde lika gärna ha blivit dödlig. Männen ska även betala närmare 200 000 kronor i skadestånd.

Det var i oktober 2022 som en kvinna bosatt i bostadsområdet Bojsenburg i Falun ringde SOS Alarm, efter att en svårt skadad man ringt på hos henne. Mannen hade utsatts för ett omfattande våld och hade bland annat skärsår i halstrakten. Han överlevde dock och kunde berätta för polis att han misshandlats av tre män i närbelägen bastu – och att de bland annat huggit honom med avslagna flaskhalsar.

En rättsmedicinsk undersökning visade att ett av de hugg som mannen fått ta emot träffat någon eller några centimeter från kroppspulsådern i halsen och ett annat stort blodkärl där. Om något av dessa kärl hade träffats skulle mannen ha behövt omedelbar vård för att inte förblöda, enligt läkaruppgifter.

Tre män, 24, 20 respektive 18, fälls nu i Falu tingsrätt för att ha försökt mörda mannen.

De uppgifter som den angripne mannen lämnat får enligt tingsrätten starkt stöd av bland annat brottsplatsundersökningen och olika spår som säkrats där, bland annat dna. Bland bevisningen finns också en kort filmsekvens som återfunnits i en av männens telefon, där offret syns illa tilltygat ihop med en av de tre männen – och där man även kan se en mössa och ett par skor som stämmer överens med mössa och skor som de andra männen burit vid händelsen.

När männen utdelat huggen har de saknat kontroll över vilka skador som kunnat uppstå och de har efter den grova våldsutövningen lämnat mannen i bastulokalen kraftigt blödande. Risken för att utgången skulle bli dödlig får enligt tingsrätten därför anses som påtaglig – och det måste angriparna ha förstått.

De har även tagit offrets kontokort och mobiltelefon och förmått hon att lämna ifrån sig koderna till dessa – samt även under natten köpt varor på kortet. De fälls därför inte bara för mordförsök utan även för grovt rån.

Våldet har enligt tingsrätten varit närmast tortyrliknande och straffvärdet uppgår med hänsyn till omständigheterna till tio års fängelse. Eftersom någon ungdomsrabatt inte längre tillämpas i fråga om allvarligare brott döms männen alla tre nu till tio års fängelse, även om två av angriparna vid gärningstillfället var tonåringar.

Männen åläggs även att solidariskt betala närmare 200 000 kronor i skadestånd till målsäganden, för bland annat kränkning och ärrbildning. Tingsrätten beslutar även om utvisning utan tidsbegränsning för 24-åringen, som är somalisk medborgare.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B3806_22.pdf

3 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Egendomsbrott, Brott mot person, Utvisning på grund av brott, Påföljd