Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Umgänge trots skyddade personuppgifter

Såväl mamman med skyddade personuppgifter som vårdnads- och umgängesutredningen ansåg att den treåriga dottern inte ska ha rätt till umgänge med sin pappa, inte ens med umgängesstöd. Både tingsrätten och hovrätten anser motsatsen.

Parterna har tillsammans en dotter född 2019. De separerade i december 2019. Mamman har ensam vårdnad och pappan har sedan december 2019 inte träffat dottern. Modern har sedan tidigare en son som bodde tillsammans med parterna när de levde ihop.

Pappan har yrkat, även interimistiskt, att vårdnaden om dottern ska tillkomma parterna gemensamt och att dottern ska ha rätt till umgänge med honom inledningsvis i närvaro av umgängesstöd. Umgänget ska därefter trappas upp.

Mamman har bestritt pappans yrkanden och har gjort gällande att tingsrätten inte ska besluta om något umgänge mellan dottern och pappan.

Domstolarna är överens om att mamman ska ha ensam vårdnad. När det gäller umgänget säger mamman, som har skyddade personuppgifter, att pappan är olämplig som umgängesförälder på grund av att han utsatt henne och hennes son för våld och hot, vilket även påverkat dottern. Hon har vidare anfört att ett umgänge skulle medföra en överhängande risk för att dottern ska avslöja deras vistelseort för pappan. Röjs deras vistelseort måste de riva upp den trygghet de skapat och flytta på nytt.

I vårdnads- och umgängesutredningen har det föreslagits att dottern inte ska ha rätt till umgänge med sin pappa, inte ens med umgängesstöd.

Göteborgs tingsrätt konstaterade att det inte kan uteslutas att det förekommit våld mellan mamman och pappan. Det ligger dock en tid tillbaka när parterna fortfarande levde ihop.

Under rättegången i tingsrätten har mamman inte kunnat ge något konkret exempel på att pappan försökt att få kontakt med henne eller dottern eller att han sökt upp dem. Någon närmare utredning angående mammans och dotterns skyddsbehov i dagsläget har inte heller lagts fram i målet.

En eventuell risk för att personuppgifter röjs måste vägas mot dotterns behov av och rätt till kontakt med båda sina föräldrar.

Det saknas belägg i målet för att pappan inte skulle vara en bra pappa och umgängesförälder för dottern. Det saknas vidare belägg för att det finns risk för bortförande. Med beaktande av det och av dotterns behov av en nära och god kontakt även med pappan ansåg tingsrätten att det bästa för henne vore att bygga upp en relation med honom.

Med hänsyn till den långa tid som gått sedan dottern och pappan senast träffades bör umgänget inledas försiktigt och i närvaro av umgängesstöd under ett års tid. 

En rådman var skiljaktig och ville inte tillåta umgänge mellan dottern och pappan.

Hovrätten för Västra Sverige instämmer i tingsrättens bedömning att det inte kan uteslutas att det förekommit våld mellan föräldrarna när de levde tillsammans.

I samband med att parterna separerade gjorde socialtjänsten bedömningen att kvinnan var trovärdig och placerade henne på skyddat boende.

Som tingsrätten anfört rör det sig dock om händelser under en period lägre tillbaka i tiden, innan parterna separerade i december 2019. Av BBIC-utredningen gällande dottern har det framgått att mamman har ansökt om överflyttning till den kommun hon och dottern tillfälligt bor i men fått avslag då hon inte uppfyller kravet av utsatthet.

Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att det saknas belägg för att pappan inte skulle vara en bra umgängesförälder för sin dotter, och att det bästa för henne vore att bygga upp en relation med honom. Med hänsyn till den långa tid som gått sedan de träffades senast träffades, och med hänsyn till flickans ålder, ska umgänget ske i närvaro av umgängesstöd under ett års tid. För att besluta om umgänge med umgängesstöd krävs en prognos över möjligheten att umgänget därefter övergår till ett umgänge utan sådant stöd.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

t2469_22.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Vårdnad, umgänge och boende