Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Förvaltningsrätten säger nej till EU-rättsligt skydd för kanelbulle

Förvaltningsrätten delar Livsmedelsverkets bedömning att kanelbulle inte kan skyddas som ursprungsbeteckning eller geografisk beteckning på EU-nivå. Svenska kanelbullar förekommer i olika variationer med olika recept och identifierar därför inte en särskild produkt. Dessutom är det fråga om en generisk beteckning som inte kan skyddas.

Förvaltningsrätten säger nej till EU-rättsligt skydd för kanelbulle

Livsmedelsverket beslutade i februari 2022 att avslå Sveriges bagare och konditorer AB:s ansökan om skyddad beteckning för kanelbulle hos EU-kommissionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel innehåller regler om registrering och skydd av ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar. Av artikel 6 i förordningen följer att generiska termer inte kan registreras som sådana beteckningar. Med generiska termer menas enligt artikel 3.6 produktnamn som, även om de betecknar den ort där produkten ursprungligen är från, har blivit det namn som allmänt används för produkten i unionen.

I sitt beslut konstaterade Livsmedelsverket att termen kanelbulle allmänt används för ett antal olika mjuka bullar med kanelfyllning, som bakas såväl av såväl professionella aktörer som amatörer. Kanelbulle bedömdes därför vara en generisk beteckning som inte kan skyddas.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala. Där anförde sökanden bland annat att det finns en koppling mellan recept, produkt och landet Sverige. Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år och kanelbullen marknadsförs som en svensk specialitet utomlands. Utmärkande för den svenska kanelbullen är att den innehåller både kanel och kardemumma.

Livsmedelsverket anförde att en förutsättning för skydd torde vara att beteckningen avser en konkret produkt med särskilda egenskaper och kvaliteter. Recepten för kanelbulle i Sverige varierar och ingredienserna tillverkas inte uteslutande i Sverige. Redan på denna grund bör registrering vägras. Därtill är kanelbulle en generisk term. Även om ordet kanelbulle främst används i Sverige finns det vedertagna översättningar utomlands.

Förvaltningsrätten anser i likhet med Livsmedelsverket att en förutsättning för skydd är att beteckningen avser en konkret produkt. I förordningen anges bland annat att skydd kan erhållas för namn och termer som särskilt beskriver vissa produkter. Det framgår också att syftet med förordningen är att förmedla information om produkters egenskaper och särskilda kvaliteter.

Det verkar vara ostridigt mellan parterna att svenska kanelbullar förekommer i många variationer med olika recept. De egenskaper som sökanden har pekat på kan därför inte uteslutande anses känneteckna vad som benämns som kanelbullar. Utifrån den produktsspecifikation som sökanden angett skulle de flesta kanelbullar som bakas i dag uteslutas eftersom de inte innehåller kardemumma. Därmed finns det inte en allmän förväntan hos konsumenter att en kanelbulle ska produceras på det sätt som angetts. Redan av den anledningen har det varit korrekt att avslå ansökan.

Till detta kommer att kanelbulle utgör en generisk term i förordningens mening, anser domstolen. Rätten har redan kommit fram till att kanelbulle utgör ett sorts samlingsbeteckning för en variation av likartade produkter i Sverige. Sökanden bedöms inte ha visat att dessa varianter generellt kopplas samman med Sverige. Med hänsyn till detta, och till förekomsten utanför landet, finner domstolen att termen kanelbulle inte kan skyddas.

Överklagandet ska alltså avslås.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

1243-22.pdf

800 KB
Instans
Förvaltningsrätterna
Rättsområden
Fri rörlighet, Övrig offentlig rätt, Övrig immaterial- och marknadsrätt, Tillstånd och tillsyn