Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Lastbilsförare frias i hovrätten för införsel av flera hundra kilo narkotika

En lastbilsförare som dömts till sex års fängelse och utvisning för att ha fört in flera hundra kilo cannabisharts och cannabis frias i hovrätten. Narkotikan var gömd i utrymmen som skapats i högar med gipsskivor som låg inplastade på lastpallar. Det är fullt möjligt att utrymmena skapades av någon annan än föraren utan att han kände till att så skedde.

En 53-årig man åtalades för synnerligen grov narkotikasmuggling då han den 9 februari 2023 i Helsingborg till riket infört 244 331 gram cannabisharts och 71 653 gram cannabis som är narkotika, det vill säga över 300 kilo, varvid han underlåtit att anmäla varan till tullbehandling och därmed brutit mot särskilt föreskrivet förbud för införsel.

Mannen erkände att han körde lastbilen med narkotikan till Sverige men förnekade brott med hänvisning till att han inte kände till att narkotikan fanns i lastbilen och därför inte hade uppsåt att begå brott.

Förare kom i lastbil till Sverige med färja från Danmark. I lastbilens släp fanns pallar med gipsskivor. Tullen beslutade att göra en fördjupad kontroll och upptäckte då att beträffande sex av pallarna hade hål skurits ut i de flesta av gipsskivorna så att det bildades stora dolda utrymmen.

Endast de övre gipsskivorna var intakta. I tre av de dolda utrymmena låg cirka 315 kilo cannabis och cannabisharts.

Helsingborgs tingsrätt konstaterade att det finns ett antal omständigheter som talar mot 53-åringens uppgift om att han inte hade kännedom om narkotikan i lasten. För det första har det varit fråga om en mycket stor mängd narkotika till ett högt värde som låg gömd i särskilt utformade utrymmen. Utrymmena bestod av gipsskivor som hade skurits ut särskilt och de sex lastpallarna med dessa gipsskivor kunde därför inte användas för något annat ändamål. Den relativt omfattande åtgärd som krävts för att skapa dessa utrymmen kan, enligt rätten, knappast ha skett utan mannens vetskap.

För det andra har den tilltalade inte kunnat ge någon rimlig förklaring till varför han körde en omväg på cirka 40 mil via Leipzig i Tyskland trots att han inte hade någon last med sig som skulle dit.

Till detta kommer att det i mannens mobiltelefon fanns foton på CMR-dokument från en resa till Tyskland och en till Danmark med handskrivna anteckningar om att godset skulle gå i retur till Spanien på grund av felaktiga mått.

Mannen dömdes till fängelse i sex år och utvisning.

Men Hovrätten över Skåne och Blekinge friar 53-åringen. Domstolen framhåller att narkotikan var gömd i utrymmen som skapats i högar med gipsskivor. Dessa låg inplastade på lastpallar. Man kunde inte på dessa kollin se att de innehöll gömmor. Det är fullt möjligt att utrymmena skapades av någon annan än Jose 53-åringen utan att han kände till att så skedde.

Att mannen körde en omväg via Leipzig kan tyckas besvärande för honom. Omständigheten kan emellertid inte anses visa att han kände till narkotikan i gipsskivorna. I brist på ytterligare utredning i denna del är det inte möjligt att bortse från 53-åringens förklaring till omvägen, nämligen att det var oklart om gods skulle lastas av i Leipzig och att hans uppdragsgivare därför bad honom att köra via denna stad.

De fotografier av CMR-dokument som påträffats i den tilltalades mobiltelefon, en anteckning på ett av dokumenten om att gods returnerats på grund av felaktiga mått, mannens uppgifter om att han skrivit anteckningen på engelska efter att ha använt Google Translate och om att han tagit gipsskivor med sig tillbaka från Danmark till Spanien samt förhållandet att han gjort ytterligare sökningar på Google Translate av liknande slag talar visserligen sammantaget för att han, som även tingsrätten ansett, kände till gömmorna och narkotikan. Denna utredning kan inte anses tala för mannens skuld på ett så tydligt sätt att den utgör starkare bevisning för att han kände till narkotikan.

Mot denna bakgrund är det inte heller vid en samlad bedömning ställt utom rimligt tvivel att 53-åringen kände till narkotikan och alltså inte bevisat att han uppsåtligen förde in den till Sverige. Åtalet ska därmed ogillas. Vid denna utgång i fråga om skuld ska även åklagarens talan om utvisning ogillas.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b2727_23.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Sjö- och transporträtt, Tull- och smugglingsbrott, Trafik och fordon, Påföljd