Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Omhändertagande och reseförbud efter larm om hedersvåld

En 16-årig flicka som berättat för myndigheterna att hon och systern utsätts för hedersvåld av föräldrarna och den äldsta brodern i familjen ska omhändertas med omedelbar verkan. Kammarrätten delar också bedömningen att tillfälligt utreseförbud behövs.

Ordföranden i sociala utskottet i Järfälla kommun beslutade den 25 april 2023 att omedelbart omhänderta en 16-årig flicka med stöd av 6 § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Som skäl för beslutet angavs att det är sannolikt att 16-åringen behöver vård enligt LVU och att rättens beslut inte kan avvaktas med hänsyn till risken för hennes hälsa och utveckling. Det angavs vidare att omhändertagandet grundar sig på l och 2 §§ LVU. Beslutet verkställdes samma dag och underställdes förvaltningsrättens prövning den 28 april 2023.

Ordföranden i social utskottet i Järfälla kommun beslutade även den 25 april 2023 om tillfälligt utreseförbud för flickan enligt 31 d § LVU. Som skäl för beslutet angavs att det utifrån hennes behov av skydd och stöd bedöms att det finns behov av beslut om tillfälligt utreseförbud för att säkerställa att hon inte blir bortförd mot sin vilja.

Föräldrarna motsatte sig besluten och förnekade att de använt hot och våld.

Enligt 6 § LVU får socialnämnden besluta att den som är under 20 år omedelbart ska omhändertas om det är sannolikt att den unge behöver beredas vård med stöd av lagen och rättens beslut om vård inte kan avvaktas med hänsyn till risken för den unges hälsa eller utveckling, att den fortsatta utredningen allvarligt kan försvåras eller att vidare åtgärder hindras.

Av nämndens utredning framgår bland annat att flickan i möte med socialnämnden anmält oro för sig själv och sin syster. 16-åringen berättade att hon och systern utsätts för hedersvåld av föräldrarna och den äldsta brodern i familjen. Hon har under flera år utstått hot och våld från föräldrarna och den äldsta brodern när hon bryter mot familjens regler. Detta kan handla om allt ifrån att prata med killar till att komma hem sent. Hon uppgav även att föräldrarna under föregående vecka fått information om att hon prövat röka hasch och att mamman slagit henne.

Hon uppgav att hon blivit slagen vid flera andra tillfällen och att våldsinslag är vanligt förekommande mot barnen i hennes familj samt att barnen blir bestraffade kollektivt när någon av dem gjort fel. Vidare framkom att föräldrarna informerat äldsta brodern om att han ska vara med och disciplinera henne.

Efter mötet med nämnden valde flickan att sova hos en vän under kvällen och återvände sedan till nämnden den 25 april. Beslut om omedelbart omhändertagande fattades i samband med detta och 16-åringen samtyckte till att placeras i ett jourhem.

Med beaktande av att LVU är en skyddslagstiftning för barn och det omedelbara omhändertagandets brådskande karaktär bedömde Förvaltningsrätten i Stockholm att det är sannolikt att 16-åringen behöver beredas vård med stöd av l och 2 §§ LVU. Rättens beslut om vård kunde, enligt rätten, inte avvaktas med hänsyn till risken för hennes hälsa och utveckling. Det underställda beslutet skulle därför fastställas och det omedelbara omhändertagandet av flickan bestå

Om det finns en påtaglig risk för att någon som är under 18 år förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse eller könsstympas, ska han eller hon enligt 31 a § LVU förbjudas att lämna Sverige (utreseförbud).

Enligt förvaltningsrätten gav de omständigheter som anges i underlaget från nämnden ett tillräckligt stöd för bedömningen att det är sannolikt att ett utreseförbud behövs för att undvika att dottern förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Förvaltningsrätten ansåg vidare att rättens beslut om utreseförbud inte kan avvaktas med hänsyn till risken för att flickan förs utomlands eller lämnar Sverige. Det fanns därmed grund för det tillfälliga utreseförbudet. Det underställda beslutet skulle därmed fastställas så att det tillfälliga utreseförbudet bestod.

Kammarrätten avslår överklagandet och gör samma bedömning som förvaltningsrätten.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

2979_23.PDF

500 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Tvångsvård m.m., Vårdnad, umgänge och boende, Adoption och föräldraskap, Socialrätt