Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Stal och rörde sig fritt på toppbyråerna

En 24-årig man döms för tio fall av stöld sedan han klivit rakt in i Sveriges mest välrenommerade advokatbyråer och tagit såväl datorer som personliga tillhörigheter. På övervakningsbilder syns hur den unge mannen obehindrat rör sig runt på byråerna.

Stal och rörde sig fritt på toppbyråerna
Foto: Polisens förundersökning (byråernas loggor är inlagda i bilden i efterhand av red.).

På bilderna syns 24-åringen med hjälp av en jacka och en NK-påse dölja stöldgodset och hur han tar sig, i flera fall, obemärkt ut ur lokalerna.

I tingsrätten dömdes han till ett års fängelse för tio stölder och ett fall av brott mot knivlagen – en dom som han nu överklagat.

Mannen åtalades för tio fall av stöld och ett fall av grovt brott mot knivlagen vid Stockholms tingsrätt. Bland målsägandena återfanns bland annat de välrenommerade advokatbyråerna Mannheimer Swartling och Vinge och revisionsjätten Deloitte.

Av förundersökningen, som Blendow Lexnova och Dagens Juridik tagit del av, framgår att mannen på olika sätt tagit sig in i olika lokaler och där stulit datorer, annan teknik, ytterkläder och andra personliga tillhörigheter – samtidigt som lokalerna varit fyllda av anställda. Mannen har på olika sätt lurat personal eller smitit förbi dörrar och spärrar där det normalt sätt krävs passerkort eller nyckelbrickor för att ta sig in i lokalerna för att där, snabbt och smidigt, begå stöldbrotten.

På en av advokatbyråerna lyckades mannen exempelvis få en av byråns anställda att släppa in honom genom två spärrar med sitt passerkort. Detta efter att en annan anställd nekat honom tillträde genom spärren eftersom han saknade passerkort.

”Jag gick ut för att handla strax innan 15:00, när jag gick tillbaka så stod det en ung kille utanför entrén på gatan där man blippar kortet och såg ut att leta efter passerkort. Jag släppte in killen i byggnaden, han följer efter mig och jag släpper även igenom honom vid nästa spärr. Det hade kommit många nyanställda dagen innan och jag tänkte att han var en av dem.

Sedan var det spärrarna som går in i kontorsytorna, då blippade jag och han gick nära bakom mig. Jag reagerade då och sa att han måste blippa sitt kort. Han oj, såg lite nervös ut och började leta efter sitt passerkort. Jag väntade en stund om han skulle hitta sitt passerkort men han hittade inte kortet och jag åkte upp i hissen”, säger en anställd på en av advokatbyråerna i polisförhör.

På andra övervakningsbilder ses hur mannen går in bakom en anställd på den andra advokatbyrån, åker med upp i hissen och med en NK-påse i handen vandrar runt i kontorslokalerna och stjäl en dator, en ytterrock, plånbok och nycklar. Han tar sig sedan ut via en bakväg och utlöser ett larm när han drar i nödhandtaget.

I tingsrätten berättade mannen att han stal saker i syfte att skaffa fram pengar att betala av skulder med. Han hade blivit uppsökt i sitt hem av personer som ville driva in skulderna som uppstått på grund av hans narkotikamissbruk.

Han erkände också brott mot knivlagen.

24-åringen dömdes till ett års fängelse.

Domen är nu överklagad till hovrätten.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B2503-23.pdf

3 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Egendomsbrott