Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Två 19-åringar döms för marknadsmanipulation efter inlägg på sociala medier

Två 19-åringar döms för 22 respektive 3 fall av marknadsmanipulation efter att de publicerat uppmaningar om att köpa aktier i vissa bolag på medieplattformen Discord. De sålde sedan sina egna innehav när kursen stigit, ett förfarande som kallas ”pump-and-dump" och träffas av 2 kap. 4 § första stycket 3 marknadsmissbrukslagen.

Två unga män dömdes för marknadsmanipulation. De hade köpt och sålt aktier i ett antal noterade bolag och kort därefter eller strax före att aktieköpen genomfördes spridit information om aktien och uppmanat andra till köp via medieplattformen Discord, vilket resulterade i en kursuppgång.

Männen, som vid tidpunkten var 19 år gamla, vidgick att de köpt och sålt aktier i bolagen, men invände att inläggen på sociala medier inte varit vilseledande.

För marknadsmanipulation döms enligt 2 kap. 4 § första stycket 1 marknadsmissbrukslagen den som genomför en transaktion, lägger en order eller annars agerar på ett sätt som ger falska eller vilseledande signaler avseende pris, tillgång eller efterfrågan på finansiella instrument. Om agerandet stämmer överens med godtagen marknadspraxis och det finns legitima skäl för agerandet döms dock inte till ansvar (se 2 kap. 5 §). Även den som genomför en transaktion, lägger en order eller annars agerar på ett sätt som påverkar priset på finansiella instrument genom att utnyttja falska förespeglingar eller andra slag av vilseledande eller manipulationer döms för marknadsmanipulation (se 2 kap. 4 § första stycket 3).

Åklagaren gjorde i Stockholms tingsrätt gällande att männens handlande utgjort marknadsmanipulation genom ett förfarande benämnt ”pump-and-dump” och att deras handlingar träffas av 2 kap. 4 § första stycket 3 marknadsmissbrukslagen. Förfarandet ”pump-and-dump” kan beskrivas som att utövaren köper upp aktier i ett specifikt bolag för att sedan, genom att sprida falsk eller vilseledande information, driver upp kursen i syfte att gynna sin egen position och därefter sälja sitt innehav. I andra hand gjorde åklagaren gällande att deras handlande träffas av 2 kap. 4 § första stycket 1 marknadsmissbrukslagen.

En av männen genomförde under perioden den 11 augusti 2021 till den 13 september 2021 transaktioner vid 21 tillfällen i 15 olika bolag och den andra mannen genomförde under samma period transaktioner vid fyra tillfällen i fyra olika bolag. De hade agerat som att de visste att kursen skulle gå upp. Dock saknades konkret bevisning, varför männen friades.

Mellan den 16 september 2021 och den 22 september 2021 publicerades det inlägg i två grupper som männen administrerade på den sociala medieplattformen Discord. Inläggen innehöll namnet på bolagen, tillsammans med emojis som exempelvis en raket och ibland innehöll inlägget en kortare mening om bolagets börsvärde. Inläggen togs sedan bort efter 15 minuter. Den ena mannen genomförde transaktioner vid fem tillfällen i fem olika bolag och den andra genomförde transaktioner vid tre tillfällen i tre olika bolag. Vid tillfällena var männen bland de första som handlade aktierna. I nära anslutning till att kursen i bolagen rusat uppåt sålde de sedan sina respektive innehav i bolagen, vilket skedde efter publicering av inläggen.

Inläggen innehöll förvisso ingen uttalad uppmaning att köpa aktien, men tingsrätten ansåg att tillvägagångssättet – att i förväg lägga upp inlägg med uppgift om att bolagets namn kommer släppas ett visst klockslag i kombination med emojis – får anses som en uppmaning att köpa aktien vid ett visst klockslag. Tingsrätten ansåg att agerande utgjorde agerande marknadsmanipulation enligt 2 kap. 4 § första stycket 3 marknadsmissbrukslagen. Männen hade agerat med uppsåt, eftersom de haft insikt i effekten av sitt agerande. Vidare hade åtgärderna vidtagits tillsammans och i samförstånd. I tingsrätten dömdes den ena mannen för fem brott och den andra för tre, sedan det bedömts att varje fall utgjorde en egen brottsenhet.

Svea hovrätt delar bedömningen, men dömer den ena mannen för ytterligare 17 fall av marknadsmanipulation enligt 2 kap. 4 § första stycket 3 marknadsmissbrukslagen under perioden 11 augusti till 13 september till villkorlig dom i förening med 70 dagsböter om 100 kronor. Vidare förverkas hans vinst på 78 608 kronor. Den andra mannen döms även i hovrätten för tre fall av marknadsmanipulation till 50 dagsböter om 80 kronor. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b3435_23.pdf

7 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Ekobrott, Påföljd