BLOGG

Datasäkerhet och AI – vad behöver du tänka på?

I dagens digitala samhälle har AI-verktyg blivit allt mer vanliga och spelar en central roll inom många områden, från hälso- och sjukvård till juridik, finans och marknadsföring. Med dessa framsteg kommer också viktiga frågor kring dataintegritet och säkerhet.

Vem har tillgång till din data?

När du ska köpa in ett AI-verktyg är det viktigt att först förstå hur din data hanteras. Här är några av de viktigaste aspekterna att tänka på:

  • Dataägande och -kontroll: Många AI-tjänster kräver att du delar din data med dem för att de ska kunna fungera korrekt. Det är viktigt att granska användarvillkoren noggrant för att förstå hur din data kommer att användas, lagras och skyddas.
  • Tredjepartstillgång: Vissa AI-verktyg kan dela din data med tredje parter, antingen för att förbättra sina tjänster eller för kommersiella ändamål. Se till att du är medveten om och godkänner eventuella tredjepartsdelningar.
  • Säkerhetsåtgärder: Kontrollera vilka säkerhetsåtgärder AI-leverantören använder för att skydda din data. Detta inkluderar kryptering, åtkomstkontroller och regelbundna säkerhetsrevisioner.

Hur kan du säkerställa att verktyget följer dataskyddslagar och regler?

För att säkerställa att AI-verktyget du väljer följer dataskyddslagar och regler, särskilt inom Europa och Sverige, bör du följa dessa steg:

  • Granska dataskyddspolicyn: Alla pålitliga AI-verktyg ska ha en transparent dataskyddspolicy som förklarar hur de samlar in, använder, och skyddar din data. Läs igenom denna policy noggrant för att säkerställa att den följer både GDPR och nationella lagar.
  • Säkerhetscertifikat och revisioner: Kontrollera om AI-verktyget har genomgått säkerhetscertifieringar eller har blivit granskade av oberoende säkerhetsföretag. Detta ger en extra nivå av trygghet att verktyget följer bästa praxis inom datasäkerhet.
  • Databehandlingsavtal (DPA): Om du använder AI-verktyg för affärsändamål, se till att det finns ett databehandlingsavtal (DPA) på plats. Detta avtal reglerar hur verktyget behandlar personuppgifter på dina vägnar

Checklista: 6 saker att tänka på inför inköp av AI

Ladda ner vår checklista för att få fler tips på saker som du behöver tänka på inför inköp av ett juridiskt AI-verktyg. Se till att du är väl förberedd så du kan fatta det bästa beslutet för din verksamhet!