Talmannen tog emot Blendows juristpris för 2019

Talmannen Andreas Norlén har utsetts till Årets jurist. Prisutdelningen skedde under Blendow Groups stora juristgala som hölls på Sturecompagniet i Stockholm. Han är talmannen som ledde en av de mest komplicerade regeringsbildningarna i modern tid – nu har han utsetts till Årets Jurist 2019. – Juridiken är en stor del av min identitet, sa Andreas Norlén under prisutdelningen.

Talmannen tog emot Blendows juristpris för 2019

Talmannen Andreas Norlén är Årets jurist. Han är doktor i juridik, före detta ordförande i konstitutionsutskottet och skrev sin avhandling om avtalsrättens mest omtalade paragraf, 36 § avtalslagen. På inledningsfrågan från moderatorn Stefan Wahlberg, tidigare chefredaktör på Dagens Juridik, om vad han är mest stolt över - att vara talman eller Årets jurist - svarade han:

– Årets jurist förstås eftersom det är min profession.

Inför de närmare 250 gästerna som bjudits in av Blendow Group bjöd talmannen rejält på sig själv. Han berättade livfullt om regeringsbildningen och hur den påverkade hans tillvaro.

Drömde om talmannen

– En minister berättade att hon hade vaknat och skrikit talmannen inför sin man mitt i natten. Och när jag började hemsöka människor i deras drömmar kände jag att det var nog dags att få till en regering.

En annan anekdot var när han kom till förskolan med sin treårige son och personalen sa att han skulle flytta från den blåa avdelningen till den röda.

– Jag visste inte ens att avdelningarna hette så och tänkte att nu skriver Expressen om att talmannens son går från blått till rött. Så jag sa till dem skämtsamt: Placera honom i hallen, skrattade Andreas Norlén.

Ny praxis

Talmannen citerade ur minnet alla siffror om alla möten och sittningar och dagar som regeringsbildningen innehöll. Det blev som en diktläsning. Han beskrev också rent juridiskt och statsvetenskapligt det unika arbetet som han fick utföra i syfte att få till en ny regering. Han konstaterade på fråga från moderatorn att ny praxis skapats med sikte på eventuella motsvarande situationer i framtiden.

– Jag hade i tankarna att detta skulle kunna tillämpas framöver. Jag tror att man kommer att komma ihåg att detta var en formativ period i svensk politik.

Trots att han tidigt övergav den rena juridiken för politiken känner sig Andreas Norlén alltjämt som en traditionell jurist.

– Juridiken är en stor del av min identitet, sa Andreas Norlén

I år har de tidigare vinnarna och nominerade till priset agerat jury och röstat fram den som de tycker ska vinna priset som Årets Jurist 2019. Juryn hade ingen lätt uppgift att utse årets vinnare. Bland de nominerade återfanns såväl riksåklagaren Petra Lundh, justitierådet Eric M Runesson, författaren Dona Hariri, advokaten Hanna Lindblom samt Malmö tingsrätts chefsrådman Lennart Strinäs. Den som fick flest röster var alltså riksdagens talman Andreas Norlén som glatt poserade med blommor och diplom på scenen.

Var hederliga

Han fick frågan om vilket råd han skulle ge till dagens jurister.

– Var hederliga och ta chanser när ni får dem. När jag fick frågan om att bli talman bestämde jag mig på en sekund. Jag frågade inte ens min fru vilket hon har påmint mig om efteråt.

Så här kommenterar Dagens Juridiks chefredaktör Eric Tagesson årets vinnare.

– Att Andreas Norlén röstats fram som Årets Jurist 2019 är ytterligare ett bevis på att juridiken spänner över samhällets alla fält. Genom åren har vi haft pristagare som arbetat som både akademiker, advokater, domare, opinionsbildare och nu riksdagens talman.

Pris för compliance

Ännu en pristagare kom upp på scenen denna kväll. Det var advokaten Biörn Riese som tilldelades stipendiet till Otto Rydbecks minne. Björn Riese höll ett kort föredrag om utvecklingen för compliance och regelefterlevnad. Vi fick veta att det inte räcker för företag att bara hålla sig inom lagens råmärken i dag.

– Att få en företagsbot kan i dag vara betydligt lindrigare än att få 40 000 människor på Facebook mot sig, sa han bland annat.

I likhet med talmannen betonade han ordet hederlighet som en ledstjärna för såväl jurister som andra yrkesgrupper.