Tiden ute för Cementas kalkbrytning

I juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland då miljökonsekvensbeskrivningen ”även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”.

Tiden ute för Cementas kalkbrytning

Läs beslutet här. Beslutet fick industrin att varna för allvarliga samhällskonsekvenser om Cementa tvingas stänga ner. Regeringen föreslog en ny lag som gör det möjligt att förlänga Cementas tillstånd utan en ny, omfattande ansökningsprocess.

Lagförslaget underkändes av Lagrådet, som menade att det strider mot grundlagen. Trots det röstade riksdagen igenom den. Flera tunga remissinstanser har avrått regeringen från att bevilja fortsatt kalkbrytning. Om regeringen inte tar hänsyn till remissinstanserna kan beslutet överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Naturskyddsföreningen har meddelat att de kommer göra det om regeringen ger Cementa förlängt tillstånd.

Länsstyrelsen på Gotland vill utvidga naturreservatet i Filehajdar, så att det ligger i direkt anslutning till Cementas mark. Cementa har varnat för att ett sådant beslut kan få konsekvenser för fortsatt brytning.

Regeringen har ännu inte förlängt Cementas tillstånd som löper ut den 31 oktober.

Säkerställ att du är uppdaterad på domen och dess juridiska konsekvenser. Nedan har vi samlat information för dig som berörs av juridiska frågor kopplade till Cementa-domen eller liknande fall:

Miljöprocessen i ljuset av Cementa och LKAB-domarna (Live-seminarium)

Få en genomgång av aktuella domstolsavgöranden som kommer att ha betydelse för rättsutvecklingen. Säkerställ att du är uppdaterad på två av Sveriges mest uppmärksammade miljörättsprocesser och på dess potentiella konsekvenser och efterverkningar.

Läs mer

Råvarubrist och ökade materialkostnader i entreprenader i kölvattnet av bland annat pandemin och Cementadomen (Webbinarium on-demand)

Få en genomgång av villkoren för justering av kontraktssumman med anledning av ökade material- och råvarupriser och vilken slags utredning entreprenören rimligen bör kunna presentera för att sådan rätt ska kunna föreligga. Se till att du har insikt i hur kostnader för material kan påverkas av yttre omständigheter och vad man kan göra för att arbeta proaktivt med samt minska risken för negativa konsekvenser av detta.

Läs mer

Kostnad och hinder vid råvarubrist (Expertkommentar)

Trots att indexreglering är en gardering mot kostnadshöjningar saknas den i många entreprenadavtal. Vilka konsekvenser kan den omtalade Cementadomen få för beställare och entreprenörer när det gäller pris och tid, vilka standardbestämmelser aktualiseras och hur ska de tolkas?

Läs mer