Glad Lucia önskar Lexnova

Precis som Lucia lyser upp i vinter mörkret, presenterar vi upplysning i form av ett litet Luciatåg med juridiska nyheter på jultema från vårt arkiv.

Glad Lucia önskar Lexnova

Julgran föll åtta våningar och träffade bil - granägare frias

22 november 2023 Tingsrätten frikänner en man som åtalats för framkallande av fara för annan efter att hans julgran fallit från åttonde våningen och träffat en parkerad bil – med en person sittande i förarsätet. Det anses nämligen helt osannolikt att granen, som saknade pynt och julgransfot, skulle lyckats penetrera bilens plåttak och därmed kunnat utsätta föraren för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Barn nekas få tillbaka julklappar – inte mogna nog att äga egendomen

14 november 2023 När barnen var sex respektive åtta år gamla fick de en dator, gamingstol och karaokemaskin i julklapp. Föräldrarna flyttade därefter isär och föremålen ingick inte i bodelningen. Barnen har ansökt om att få ut sakerna från sin pappa genom handräckning. Tingsrätten bedömer dock att barnen inte kan äga föremålen eftersom de vid gåvotillfället inte var tillräckligt mogna.

Låg särprägel på lussebulle-dräkt

20 december 2022 Den norska detaljhandelsgruppen Reitans dräkt för Pressbyråerna i Sverige i form av en lussebulle har en låg särprägel. Då Butterick´s dräkt skiljer sig på flera sätt upphäver Patent- och marknadsöverdomstolen underinstansens vitesförbud.

Motparten skulle svara senast på julafton - nu prickas advokaten

30 september 2019 En advokat som i samband med julhelgen 2018 gett motparten i en vårdnadstvist mindre än en vecka på sig att agera för att undvika stämning tilldelas en erinran av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Erinran innefattar även underlåtenhet att informera motparten om sin roll som ombud och att rekommendera honom att kontakta ett eget ombud.

Ortodox julafton slutade med knivhugg i magen

6 juni 2010 Hovrätten beslutar att döma en kvinna för grov misshandel och fastställer därmed tingsrättens dom. Målsäganden, kvinnan och kvinnans son var hemma hos en vän för att fira ortodox julafton. De hamnade i bråk om att målsäganden tyckte att kvinnan behandlade vännen illa. Bråket slutade med att kvinnan högg målsäganden i magen med en kniv. 

Två och ett halvt års fängelse för julaftonssprängning i Malmö

17 juli 2015 Malmö tingsrätt dömer en idag 20-årig man till fängelse i två år och sex månader för att på julafton 2014 ha sprängt en bomb vid ett fastighetsbolags kontor i ett flerfamiljshus på området Herrgården i Rosengård. Bakgrunden till händelserna var ett ökat missnöje mot bolaget, som hade övertagit ett flertal fastigheter i området och bland annat vräkt personer som inte hade lägenhetskontrakt.

Körde rattfull på julafton - får två månaders fängelse

3 september 2010 En 59-årig man åtalades för att på julafton 2008 ha kört bil med 2,34 promille alkohol i blodet. Mannen nekade till att han kört bilen onykter. Han berättade att han druckit whiskey hos en vän och lämnat bilen där för att promenera hem. När han skulle gå hem blev han dock skallad av några ungdomar och då han "piggnade till" var både ungdomarna och hans bil borta. Han såg därefter sin bil i diket och gick in i den för att leta efter sin mobil men kom istället att somna framför ratten där en polis sedan fann honom.