Har du rätt till din hyresrätt?

Bostäder, framförallt i större städer, är idag en bristvara. Detta blir extra tydligt när det gäller hyresrätter. Vi har sammanställt 5 nyheter från den senaste tiden där hyresrätter varit i fokus.

Har du rätt till din hyresrätt?

Bostäder i form av lägenheter, framförallt i större städer, är idag en bristvara. Detta blir extra tydligt när det gäller hyresrätter. I vår juridiska nyhetsbevakning rapporterar vi ofta om reglerna för både bostads- och hyresrätter. Det är inte bara störningsjouren som kan bli ett problem om du för väsen efter en viss tid på dygnet i din hyresrätt. Det finns även andra regler som du behöver ha koll på för att få behålla ditt kontrakt. Samtidigt ställs även krav på hyresvärden. Vi har sammanställt 5 nyheter från den senaste tiden där hyresrätter varit i fokus. Om detta område intresserar dig rekommenderar vi vår Hyrespraxis där du hittar de mest intressanta avgörandena som berör just fastighetsrätt och hyra.

Förlorar lägenhet efter långa vistelser i Afrika

En man hyr sedan 2011 en fyra i Norsborg. Hyresvärden yrkade i Hyresnämnden i Stockholm att avtalet inte skulle förlängas, och att mannen skulle åläggas att flytta. Hyresvärden menade att mannen olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand. Dessutom skulle han ha saknat behov av lägenheten då han hade sin primärbostad i Gambia. Enligt mannen är hans barn bara inneboende i fyran, men eftersom de bor kvar där och självständigt brukar lägenheten under hans resor till Gambia är det i stället fråga om en otillåten andrahandsuthyrning. Det anser hyresnämnd och hovrätt – och mannen måste nu flytta ut.

Använde bostadslägenhet som förråd i fyra år – saknar skyddsvärt behov

En kvinna hyr sedan januari 2018 en tvåa i Varberg. Kvinnan har använt sedan juli 2018 använt lägenheten som förråd, medan hon haft sin permanenta bostad i en annan lägenhet. Detta ledde till att hyresavtalet sades upp. Kvinnan menade att hon avsåg att flytta permanent till lägenheten eftersom hon och hennes sambo höll på att separera. Hovrätten bedömer dock, precis som hyresnämnden, att kvinnan saknar skyddsvärt behov av lägenheten och hon måste därför flytta.

Värden tripplade hyra för inneboende – måste betala tillbaka

En man hyrde mellan juli 2021 och januari 2022 ett rum i andra hand. I Hyresnämnden i Stockholm yrkade han på återbetalning av hyra från kvinnan som hyrde ut rummet. Hyresvärden som tagit ut för mycket hyra från sin inneboende får betala tillbaka. Det skäliga beloppet ansågs vara en tredjedel av förstahandshyran eftersom hyresgästen lyckades visa att tre personer bodde i lägenheten under hyresperioden.

Föräldrar inte inneboende – kvinna förlorar Stockholmstvåa

En kvinna hyr sedan 2011 en tvåa i Stockholm. I juni 2020 sade hyresvärden upp avtalet och menade i Hyresnämnden i Stockholm att kvinnan olovligen upplåtit lägenheten i andra hand till sina föräldrar och att hyresrätten därför är förverkad. Med beaktande av hyresvärdens vittnesmål finner hovrätten, till skillnad från hyresnämnden, att kvinnans föräldrar inte är inneboende – utan brukar lägenheten självständigt. Kvinnans sociala medier visar att hon ofta varit på resande fot, och hyresvärden har sällan sett kvinnan i huset.

Många resor innebär inte andrahandsuthyrning

En kvinna som hyr en lägenhet på Östermalm hade rätt att hysa ytterligare tre familjemedlemmar där och hade också rätt att under långa perioder vistas utomlands. Hyresnämnden finner det dock besvärande för henne att hon i sitt cv angett att hon arbetat i Mexiko under hyrestiden. Den 37-åriga kvinnan hyr sedan den 1 april 2011 en lägenhet om två rum och kök på cirka 50 kvadratmeter på Grev Turegatan i Stockholm.