Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

19-åring döms efter hot om läcka förfalskad skärmdump från Snapchat

Den spelmissbrukande 19-åringen döms för utpressning i både tingsrätten och hovrätten efter att ha hotat med att läcka en förfalskad skärmdump, där att det såg ut som att målsäganden velat köpa sexbilder på minderåriga. Målsäganden förmåddes därigenom att överföra 4 750 kronor.

19-åring döms efter hot om läcka förfalskad skärmdump från Snapchat
19-åringen kom i kontakt med målsäganden på applikationen Snapchat.

Åklagaren påstod att den tilltalade 19-åringen hotat målsäganden med att förstöra hans liv genom att anmäla honom för att köpa sexbilder av minderåriga och förmådde på det sättet målsäganden att föra över sammanlagt 4 750 kronor till ett konto på Paypal. Han åtalades för utpressning vid Skaraborgs tingsrätt.

Målsäganden berättade att han blivit kontaktad av en för honom okänd snapchatprofil som ville sälja sexbilder på minderåriga – vilket han tackade nej till. Efter en stund fick han en skärmdump från samma snapchatprofil, där det såg ut som att han tackat ja till att ta emot sexbilder på minderåriga. Därefter krävde personen bakom snapchatprofilen pengar för att inte sprida skärmdumpen vidare. Han drabbades då av panik och skickade först 750 kronor till ett Paypalkonto och senare ytterligare 1 000 kronor och 3 000 kronor till samma konto – alltså totalt 4 750 kronor. Han ringde därefter polisen och fick råddet att blockera kontot och göra en anmälan.

19-åringen beröttade att han varit inne på Reddit och där hittade något som kallades “NSFW” (not safe for work), vilket var trådar där killar lagt ut bilder på tjejer. Eftersom han hade ett spelmissbruk och behövde penar la han ut en annons om att han sålde bilder från Onlyfans på internet. För ändamålet skapade han ett låtsaskonto på Paypal.

Han kontaktades sedan av en snapchatprofil som ville köpa något från Onlyfans. Personen förde först över 750 kronor, och skrev sedan igen och verkade irriterad. I konversationen kom det sedan fram att han genom Paypal visste vem målsäganden var, vilket gjorde målsäganden nervös och han uttryckte en önskan om att släppa saken och föreslog att han skulle skicka mer pengar. Detta tackade 19-åringen ja till eftersom han hade ett pågående spelmissbruk och behövde pengarna. Han hade dock aldrig pressat någon för att få pengar utan det var målsäganden som tog initiativ till att betala sig ur situationen.

Tingsrätten bedömde att målsäganden på ett trovärdigt sätt berättat om händelsen och att den fick starkt stöd av utredningen. Enligt tingsrättens bedömning framstod det som svårförklarligt varför målsäganden på eget initiativ till en okänd person skulle överföra 4 750 kronor av de skäl som den tilltalade berättat. 19-åringen dömdes för utpressning i enlighet med åtalet.

Eftersom den tilltalade vid gärningen var 19 år gammal och tidigare ostraffad, men hade problem med spelmissbruk förordnades skyddstillsyn och behandlingsprogram av Frivården. Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b1024_24.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Påföljd