Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Encrochat fäller man för köp och sälj av höghaltigt kokain

En 29-årig man döms för grovt narkotikabrott. Genom Encrochat-bevisning är det styrkt att mannen varit delaktig i att köpa in och sälja vidare nästan ett halvt kilo kokain. Kokainet hade en särskilt hög renhetsgrad om cirka 95 %, vilket är försvårande. Påföljden bestäms till fyra och ett halvt års fängelse.

Encrochat fäller man för köp och sälj av höghaltigt kokain

Två män dömdes i Göteborgs tingsrättför grovt narkotikabrott för att ha hanterat narkotika som en 29-årig man nu stod åtalad för att ha köpt, anskaffat, bearbetat och till viss del sålt vidare. Det röde sig om cirka ett kilo bearbetat kokain och åtminstone nästan ett halvt kilo kokain som hade överlåtits.

Hovrätten fastställde i mars 2021 domen mot en av de andra männen.

Det var utrett att polisen haft span på Sehlstedtsgatan i Göteborg den 31 maj 2020, och att de då uppmärksammade en av de dömda männen anlända med en hyrbil samt hur den andra mannen anlände i en svart bil, klev ur, gick mot hyrbilen med en papperskasse i handen och satte sig i passagerarsätet fram. Kort därefter lämnade en av männen hyrbilen medan en ytterligare person satte sig i den. Polisen grep sedan alla tre.

Från en av männen togs i beslag en så kallad Encrochat-telefon med användarnamnet Randomhat. I hyrebilen påträffades det aktuella halvkilot kokain som hade en särskilt hög renhetsgrad om cirka 95 procent.

Företaget EncroChat distribuerade, innan konkurs, telefonenheter med dubbla operativsystem, ett öppet system för Android OS och ett säkert system med krypterade applikation för kommunikation, Encrochat OS. Enligt Europol har Encrochat nästan uteslutande använts av kriminella i syfte att kunna begå brott. Under våren lyckades franska myndigheter genom en teknisk lösning ta sig förbi krypteringstekniken och fick då åtkomst till användarnas korrespondens och annan information.

29-åringen förnekade att han skrivit till Randomhat under det aktuella användarnamnet Thuglifestyle.

Genom utredningen var det dock visat att telefonen nattetid i stor utsträckning befann sig i samma område som 29-åringens bostad och i närheten av en lägenhet som han hade tillgång till. Användarnamnet hade även skickat ett foto taget i en bil av en person vars utseende stämde överens med mannens. 29-åringen hade även ägt en krypterad AquariusX2-telefon. Encrochat-telefonen hade dessutom kopplat upp i närheten av mannens bil fyra gånger, varav mannen vid två tillfällen iakttagits i bilen.

Sammanfattningsvis var det ställt utom rimligt tvivel att 29-åringen varit delaktig i att köpa ett kilo kokain och att sälja minst 497 gram kokain. Han dömdes därför för grovt narkotikabrott till fem och ett halvt års fängelse. Han ålades även att utge 147 000 kronor som förverkat värde av utbyte av brott.

Hovrätten för Västra Sverige är dock mer försiktig vid bedömningen av Encrochat-konversationerna. Det är således inte styrkt att 29-åringen förvärvade ett kilo kokain. Domstolen finner det däremot bevisat att mannen var delaktig i att förvärva och överlåta minst 497 gram kokain med en särskilt hög renhetsgrad om cirka 95 procent.

Fängelsestraffet sänks i enlighet med detta till fyra och ett halvt år. 

Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott, IT-rätt

Ladda ner dokument

Skapa ett abonnemang på Lexnova Nyheter för att få tillgång till de underliggande domarna.

1 fil tillgänglig