Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Knipsade av tår och skar av öra – två män får sänkta straff för grov misshandel och våldtäkt

Hovrätten sänker straffen för två män – 31 och 24 år – som under flera timmar grovt misshandlat samt våldtagit en tredje man. Eftersom 31-åringen inte deltagit i avlägsnandet av tårna eller del av örat har det våld han utövat inte orsakat bestående skador. Straffet för honom sänks därför till sex års fängelse. 24-åring får också nedsatt fängelsestraff till sju år.

Knipsade av tår och skar av öra – två män får sänkta straff för grov misshandel och våldtäkt

Två män i åldrarna 31 och 24 åtalades vid Gällivare tingsrätt för misshandel och våldtäkt på en tredje man.

Målsäganden uppgav i förhör bland annat följande:

Han hade känt 31-åringen ett tag och haft ett narkotikarelaterat umgänge av och till. Han hade haft en lite närmare relation till 24-åringen som han hade känt i åtta år och åkt skateboard med.

Den aktuella kvällen hade målsäganden tagit några Xanor-tabletter och ring upp 31-åringen för att höra om han ville umgås. Han anlände till huset där flera personer var. Efter ett tag var det bara han och de båda tilltalade kvar. 24-åringen sa efter någon timme att målsäganden ”skickade dåliga signaler”. Det blev tjafs och de började slåss. 24-åringen hade en kofot med sig och som han slog målsäganden bland annat i huvudet med. Målsäganden hade varit väldigt full och uppgav att han inte gjorde någonting efter kofoten träffat honom. Han kände hur någon karvade i tårna men förstod inte då att tårna gick av.

Ett kvinnligt vittne berättade om sina kontakter med 31-åringen och 24-åringen under kvällen och natten, att det var hon som 31-åringen bad komma och hämta målsäganden, att hon därefter kört honom till sjukhuset och ringt polisen. Tingsrätten ansåg, med stöd av bland annat kvinnans uppgifter, att det endast var de båda tilltalade som deltagit i misshandeln.

Det var genom rättsintyget samt bilder som tagit under händelseförloppet också visat att 24-åringen fört in kofoten i ändtarmen på målsäganden och att det var han som utförde det mesta av våldet, inklusive borttagandet av två tår och del av örat.

Det kvinnliga vittnet berättade också att 31-åringen under ett telefonsamtal uppgett att ”vi har misshandlat honom i fyra timmar” samt att hon hört 31-åringen skrika till 24-åringen ”håll fast han”, ”sitt ner”, och ”håll käften”. Enligt domstolen visade detta tydligt på att även 31-åringen deltagit i misshandeln.

Sammantaget ansåg dock inte tingsrätten att 31-åringen deltagit i samma omfattning som 24-åringen men alltjämt varit med under hela förloppet och främjat våldet som utövades av de båda. De tilltalade dömdes emellertid slutligen för synnerligen grov misshandel och grov våldtäkt till nio år vardera.

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland som till stor del instämmer i tingsrättens bedömning. Däremot menar hovrätten att 31-åringens ansvar inte omfattas av inplastande och avlägsnande av de två tårna och del av örat. Hans våldsgärningar har därför inte inneburit några bestående skador. Misshandeln ska för hans del rubriceras som grov misshandel istället för synnerligen grov misshandel.

Sammanfattningsvis ändras påföljden för 31-åringen till sex års fängelse och för 24-åringen till sju års fängelse.

Skadeståndet som 31-åringen ska betala ska – på grund av omrubriceringen – sättas ner till 175 000 kronor. 24-åringen ska betala 329 000 kronor. 

Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Påföljd, Brott mot person