Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Olaga integritetsintrång när misshandlad kompis Snapchat-filmades

En 16-årig tjej döms för olaga integritetsintrång till 20 timmars ungdomstjänst för att ha filmat när hennes kompis misshandlades av två andra kompisar på en skolgård i Örebro. I samband med misshandeln lade flickan nämligen upp filmklippet i en Snapchat-grupp, vilket utgjort ett intrång i målsägandens privatliv.

Ett gäng tjejer hade bestämt att de skulle träffas på Norrbyskolans skolgård i Örebro för att umgås. Vid ett tillfälle gick en tjej – målsäganden vid Örebro tingsrätt – upp till en skog tillsammans med tre andra tjejer – de tilltalade i målet – för att kissa.

I samband med detta tog målsäganden fram sin mobil och började filma bland annat en av tjejerna när denna satt sig för att kissa. Målsäganden delade därefter filmen till en Snapchat-grupp och konfronterades en stund senare av kompisen. Målsäganden bad om ursäkt, vilket kompisen accepterade.

Efter att ha tänkt lite mer på händelsen blev kompisen arg igen och konfronterade målsäganden på nytt.

Enligt tingsrätten var det styrkt att två av de tre åtalade tjejerna misshandlat målsäganden på grund av den ursprungliga Snapchat-filmen som gjorts när några av tjejerna kissade. Vidare erkände en 16-åring tjej att hon filmat misshandeln av målsäganden och därefter delat filmen i en sluten grupp som haft maximalt åtta medlemmar, inklusive henne själv.

Tingsrätten konstaterade att en förutsättning för att dömas för olaga integritetsintrång är att en bild eller annan uppgift har spridits.

Det stod enligt domstolen därmed klart att 16-åringen spridit filmen genom att med uppsåt lägga ut den i Snapchat-gruppen. Tingsrätten betonade att det inte saknade relevans för bedömningen att 16-åringen inte förstått att gärningen var brottslig.

Hon dömdes därför för olaga integritetsintrång till 20 timmars ungdomstjänst eftersom dagsböter enligt tingsrättens mening inte var en tillräckligt ingripande påföljd.

De två andra tjejerna dömdes för misshandel till ungdomsvård med särskild föreskrift samt ålades solidariskt med fyra andra personer betala 7 000 kronor till målsäganden.

Den 16-åriga flickan överklagade till Göta hovrätt som gör följande bedömning av det olaga integritetsintrånget.

Hovrätten anser inledningsvis att spridningskravet är uppfyllt, eftersom filmen spridits till i vart fall sju personer. Vidare kunde konstateras att filmen spridits utan att målsäganden samtyckt till det. ”Att utan en persons kännedom filma denne när denne blir misshandlad är ett angrepp på den kroppsliga integriteten”, framhåller hovrätten, ”och är därmed typiskt sett att bedöma som intrång i någons privatliv.”

Filmen visade målsäganden bli upptryckt mot en husvägg på skolgården och hur sparkar och slag därefter utdelades mot hennes huvud och kropp. Filmen är enligt hovrätten av ett så integritetskänsligt slag att målsäganden haft ett starkt och berättigat intresse av att människor i hennes närmaste omgivning inte får del av den.

16-åringen har uppgett att hon gjort inspelning för att ha som bevis på att själv inte deltog i misshandel. Eftersom Snapchat-filmer raderas automatiskt efter tjugofyra timmar framstår denna förklaring som märklig och långsökt, skriver domstolen.

Sammantaget fastställer hovrätten domen mot flickan utan några ändringar. 

Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig straffrätt, Brott mot person, IT-rätt