Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Gränskontrollant döms för 120 dataintrång

En 36-årig kvinna som arbetar som gränskontrolltjänsteman har vid 120 tillfällen gjort slagningar på olika personer i Polismyndighetens olika IT-system, trots att dessa inte var nödvändiga inom ramen för hennes tjänst. Hon döms därför för 120 fall av dataintrång till 120 dagsböter om 240 kronor.

Gränskontrollant döms för 120 dataintrång

Enligt åklagaren vid Göteborgs tingsrätt hade en 36-årig gränskontrolltjänsteman på Landvetter hundratals olovliga sökningar på olika personer i Polismyndighetens olika IT-system. Kvinnan ska även ha sökt på personernas brottsregister. Slagningarna har inte varit nödvändiga för att utföra de arbetsuppgifter som 36-åringen hade, menade åklagaren. 

Tingsrätten gjorde följande bedömning: I Polisens datasystem framgår att det vid varje inloggning kommer upp en informationsruta som detaljerat informerar om vad som gäller för användning av information i systemen. 

I första meningen står: ”De IT-system du ges åtkomst till via denna dator innehåller känslig information som du endast får använda när det är nödvändigt för att utföra en viss arbetsuppgift.”

Informationen avslutas med en hänvisning till mer information om loggning och säkerhet. 

Tingsrätten fann ingen anledning att ifrågasätta de åberopade loggutdragen, vilket innebar att det var styrkt att kvinnan gjort samtliga påstådda slagningar. Ingen av dessa slagningar hade någon koppling till 36-åringens arbetsuppgifter och skedde därför olovligen. 

Kvinnan dömdes därför för 120 fall av dataintrång till 120 dagsböter om 240 kronor. 

36-åringen överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige och yrkade att straffet skulle lindras då det fanns risk för att hennes anställning kommer påverkas negativt av domen.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har emellertid yttrat att kvinnan inte kommer att avskedas på grund av brottsligheten. Mot den bakgrunden ansluter sig hovrätten till tingsrättens dom i alla delar och fastställer domen. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

33. B 1789-21.pdf

500 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Övrig arbetsrätt, Brott mot samhället, Personuppgifter och integritet