Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Skrev in källarfranska i stället för bakverk – döms för ringa stöld

Till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten 17-åringen som skrev in en källarfranska i stället för fyra bakverk i självscanningskassan för ringa stöld. Det ansågs nämligen uteslutet att hon av misstag skulle skrivit in ett bröd i stället för flera bakverk med högre pris.

Den 17-åriga flickan hade med sig en läsk och fyra olika bakverk när hon lämna mataffären. Bakverken hade ett pris om 9,95 kronor respektive 12,95 kronor styck. När hon skulle betala i en självscanningsapparat scannade hon in läsken, men knappade sedan in en källarfranska för 5,95 kronor. Hon betalade sedan i enlighet med detta.

Flickan åtalades vid Örebro tingsrätt för ringa stöld, sedan hon olovligen tagit varor till ett värde av 37 kronor. Hon bestred ansvar för stöld och menade att det blivit fel i självscanningen.

Flickan berättade att hon och hennes kompis gick till matbutiken för att handla eftersom skollunchen inte var god. Hon visste hur snabbkassan fungerade, men råkade knappa in fel bullar. Antingen skriver man in vad bullen heter eller så trycker man på en text eller bild på skärmen som visar bullen. Man väljer antalet bullar, och så var det även denna gång. Hon trodde att hon hade skannat in rätt bullar och angett rätt antal. Ibland kan man få en fråga i maskinen om man skannat in alla varor korrekt. Hon brukade dubbelkolla så att det blev rätt men hon gjorde inte det denna gång. Hon reagerade inte på priset och hade inte kollat hur mycket bullarna skulle kosta.

När de gick ut från självscanningsområdet kom butiksbiträdet och bad dem uppvisa kvittot. Det var först då som hon insåg att det hade blivit fel i scanningen. Hennes vän var inte involverad i betalningen.

Butiksbiträdet berättade att hon såg flickorna och kände igen dem från tidigare – en kollega hade berättat att de tidigare tagit varor. Hon skickade därför en signal om avstämning av flickornas kassa, men den hann inte komma fram. De sneglade mot henne när de befann sig i kassaområdet. När de gick ut såg hon att summan av vad de betalat inte stämde överens med vikten på påsen. Den tilltalade visade upp kvittot, varefter hon meddelade att hon skulle ringa polisen och tog med dem till personalutrymmet. Hon konfronterade dem även med att de tidigare tagit saker.

Åklagaren menade att flickorna agerat tillsammans och i samförstånd. Tingsrätten ansåg att vittnets utsaga präglades av en förutbestämd uppfattning, vilken kommit till klart uttryck och påverkade tillförlitligheten av hennes uppgifter. Mot flickornas förnekande ansågs inte åklagarens bevisning tillräcklig för en fällande dom. Flickan friades därför.

Göta hovrätt finner, med utgångspunkt i uppgifterna om hur självscanningsapparaten fungerar, att det är uteslutet att flickan av misstag skulle ha knappat in ett billigt franskbröd i stället för fyra bakverk med olika och högre priser.

Till detta kommer de övriga iakttagelser som butiksbiträdet berättat om. Hovrätten finner att åtalet för uppsåtligt brott är styrkt och gärningen ska rubriceras som ringa stöld. Med beaktande av att flickan trots allt har betalt för en källarfranska som hon inte har köpt, kan restvärdet av det tillgripna anses uppgå till 32 kronor. Påföljden bestäms till 800 kronor i penningböter. Flickan ska även betala 1 000 kronor i avgift enligt lagen om brottsofferfond.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 5630-24.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Egendomsbrott, Påföljd