Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Barn nekas få tillbaka julklappar – inte mogna nog att äga egendomen

När barnen var sex respektive åtta år gamla fick de en dator, gamingstol och karaokemaskin i julklapp. Föräldrarna flyttade därefter isär och föremålen ingick inte i bodelningen. Barnen har ansökt om att få ut sakerna från sin pappa genom handräckning. Tingsrätten bedömer dock att barnen inte kan äga föremålen eftersom de vid gåvotillfället inte var tillräckligt mogna.

Två barn yrkade genom sin mor i Blekinge tingsrätt att utfå en dator, en karaokemaskin samt en gamingstol från sin pappa. Enligt barnen hade de fått dessa saker i present från sina föräldrar, och deras pappa hade därför inte rätt att behålla dessa.

Pappan motsatte sig handräckningsyrkandet och menade att han hade rätt till föremålen. Enligt pappan omfattas egendomen inte av bodelningen som skett mellan föräldrarna i samband med att de upphörde vara sambor. Dessutom, menade fadern, var barnen sex respektive åtta år gamla när de fick sakerna, och kunde därför inte äga dem.

Mamman berättade i tingsrätten att paret köpt egendomen tillsammans julen 2019.

Frågan för tingsrätten är om barnen kan anses äga sakerna det tvistas om. Enligt 9 kap. 1 § föräldrabalken kan en omyndig som huvudregel inte råda över sin egendom. För att kunna ta emot en gåva måste den omyndige vara mogen nog att uppfatta innebörden av rättshandlingen.

Det är visserligen ostridigt att barnen tagit emot egendomen under julen 2019. Det är dock inte visat att barnen uppfattat innebörden av detta. Egendomen omfattades inte heller av en bodelning mellan föräldrarna.

Tingsrätten finner därför att barnen inte uppnått sådan ålder att föremålen kan vara egendom som barnen har äganderätt till. Barnens ansökan om handräckning avslås därför.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

Blekinge TR T 3055-22 Dom 2023-05-30.pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Sakrätt, Bodelning, Arv, gåva och testamente, Äktenskap och samboende