Den 38-åriga kvinnan åtalades för osann försäkran, grovt brott, sedan hon, enligt åtalet, vid Trafikverkets teoretiska del av förarprovet på heder och samvete intygat att hon inte skulle använda sig av otillåtna hjälpmedel trots att detta var osant då hon avsåg att göra just detta.
Stockholms tingsrätt, vars dom hovrätten fastställer, konstaterade att det av utredningen framgår inledningsvis att en vanlig metod vid fusk på körkortets teoriprov är att ha en hörsnäcka kopplad till en telefon innanför hörlurarna. När frågorna läses upp i hörlurarna kan då den kan den andra personen höra frågorna och ge rätt svar till den som utför provet.
Av utredningen framgår vidare att 38-åringen skulle genomföra ett teoriprov för körkort och att det skulle genomföras på somaliska. Hon har på heder och samvete intygat att hon skulle genomföra provet utan att använda otillåtna hjälpmedel och hon har, trots att hon beställt provet på somaliska, valt att få frågor upplästa på svenska i ett par hörlurar. Provet har avbrutits när en anställd på Trafikverkets Förarprov hämtade 38-åringen från salen för att kontrollera henne eftersom det uppstått misstanke om att kvinnan använde otillåtna hjälpmedel för att genomföra provet.
Hörd över åtalet har 38-åringen uppgett bland annat att anledningen till att hon fick frågorna upplästa flera gånger är att hon har nedsatt hörsel. För att säkerställa att frågorna stämde valde hon att få frågorna upplästa på svenska trots att hon beställt provet på somaliska. Hon blev rädd och chockad när hon hämtades ut ur salen. Hon behövde kräkas och bad att få gå till toaletten. Efter att hon kräkts inne på toaletten visiterade de henne och de har inte hittat något otillåtet på henne. En ytterligare anställd på Trafikverkets Förarprov vittnade om att hon fattade misstankar om att 38-åringen fuskade eftersom hon beställt provet på somaliska men ändå fick frågorna upplästa på svenska.
En av kontrollanterna beslutade att ta ut kvinnan från provrummet för att kontrollera henne. Av respekt för 38-åringens religion tillmötesgick hon kvinnans önskan om att få visa sina öron i avskildhet inne på toaletten. På vägen till toaletten såg hon emellertid tydligt hur den tilltalade tog ut en svart Bluetooth-hörsnäcka ur sitt öra som hon knöt sin hand om. Hon vägrade att visa vad hon hade i handen och slängde sig i stället på golvet och tog tag i hennes kollegas ben samtidigt som 38-åringen skrek ”snälla snälla, bara en gång”. Kontrollanten ringde då till polisen. Då sa kvinnan att hon behövde kräkas och gick in själv på toaletten; när hon kom ut från toaletten hade hon inte längre något i sin hand.
Tingsrätten framhöll att kontrollanten har berättat att hon tydligt såg hur den tilltalade kvinnan plockade ut en hörsnäcka ur örat och sen vägrade visa vad hon dolde i sin hand. Beteendet framstår för domstolen som oförklarligt om 38-åringen, som visste att
hon kontrollerades för fusk, inte hade anledning att dölja något utan endast, enligt henne själv, höll en magnet i handen. Tingsrätten ansåg det klarlagt att 38-åringen har använt sig av otillåtna hjälpmedel i form av hörsnäcka och mobiltelefon. Hennes agerande har inneburit fara i bevishänseende. Hon skulle därför dömas för osann försäkran, grovt brott. Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter.
Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom.