Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Jurist döms till fängelse och näringsförbud för grovt bedrägeri

Tingsrätten dömer en jurist som under flera år bedragit sina klienter. Mannen döms till fängelse i fem och ett halvt år. Juristen får även sju års näringsförbud.

Jurist döms till fängelse och näringsförbud för grovt bedrägeri

De flesta brotten är kopplade till hans juridiska verksamhet, Jurista, i Malmö och Stockholm under åren 2018–2022. Han har också bedrivit uthyrningsverksamhet i ett aktiebolag i Malmö.

Malmö tingsrätt dömer juristen för 14 fall av grovt bedrägeri mot sina klienter. I samtliga fall har klienterna kontaktat honom efter att de sett hans reklamblad med erbjudande om gratis rådgivning. Juristen har gett sken av att vara kunnig och att följa Advokatsamfundets etiska regler. Han har fått sina klienter att tro att de ska få hjälp och begärt ett förskott från klienterna på mellan 10 000 och 200 000 kronor. När han väl fått pengarna har han inte fullgjort uppdragen. I vissa fall har han även blockerat klienternas nummer på sin telefon för att undvika dem.

Brottsligheten har pågått under lång tid och varit upprepad och präglad av viss systematik. Vissa brott har, menar tingsrätten, varit särskilt hänsynslösa genom att de riktat sig mot äldre personer.

Vid två tillfällen har juristen försökt lura till sig egendomar med hjälp av osanna gåvobrev. I båda fallen handlar det om äldre kvinnor som har anlitat honom för hjälp med testamente men där han i stället vilselett dem att underteckna dokument för att få det att se ut som att de gett honom bland annat en lägenhet och en fastighet värda flera miljoner kronor.

Juristen har också förskingrat 1,8 miljoner kronor i samband med upprättande av gåva mellan makar, där han själv behöll pengarna. Vid husrannsakan hittade polisen även andra dokument med varianter av denna gåva. För detta döms han för grov förskingring och förberedelse till grovt bedrägeri.

Tingsrätten dömer juristen även för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott eftersom han bedrivit verksamhet åren 2018–2022 utan att bokföra det.

Slutligen döms han också för folkbokföringsbrott då han under en period varit registrerad som utvandrad hos Skatteverket, trots att han bodde i Malmö och arbetade där.

Sammantaget dömer tingsrätten honom, mot hans nekande, för fjorton fall av grovt bedrägeri, två fall av förberedelse till grovt bedrägeri, ett fall av försök till grovt bedrägeri, grov förskingring, tre fall av grovt bokföringsbrott, tre fall av bokföringsbrott, samt folkbokföringsbrott. Mannen döms till fängelse i 5 år och 6 månader. Han ska även betala drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd och får näringsförbud i sju år.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b5573-23.pdf

6 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Ekobrott, Påföljd