Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Wikipedias definition av affärsängel påverkar uppsägningstid

Tingsrätten citerar det digitala uppslagsverket Wikipedia i förklaringen av begreppet affärsängel. Tingsrätten anser att en affärsängel och konsult på företagsledarnivå inte utan avtal kan räkna med ersättning under uppsägningstid.

Wikipedias definition av affärsängel påverkar uppsägningstid

Circus Future AB är ett bolag som bedriver affärsängelverksamhet som går ut på att investera kapital och att på konsultbasis tillhandahålla affärsstöd för bolag i tidiga utvecklingsfaser. Circus kunder och portföljbolag är vanligen så kallade startups. Circus ägs, drivs och företräds av den man som utfört de tjänster som bolaget begär ersättning för.

Svarandebolaget grundades 1999 och hette tidigare GEBC men bytte sedermera firma till Edi Solutions AB. Bolaget tillhandahåller tjänster inom EDI (electronic data intercharge), det vill säga överföring av strukturerad information. EDI har kunder inom bilindustrin och detalj- och dagligvaruhandeln samt bland offentliga aktörer.

Den 29 juni 2000 valdes företrädare för Cicus in i EDI:s styrelse, utsågs till bolagets styrelseordförande och hade uppgiften att agera coach eller bollplank till bolagets dåvarande vd. Under 2006 blev Circus minoritetsaktieägare i EDI.

Den 1 juli 2011, vid EDI:s konstituerande styrelsemöte, utsågs Circus företrädare till vd för EDI och fortsatte som styrelseordförande. I samband med EDI:s årsstämma den 2 juli 2019 avträdde han efter eget initiativ som vd för EDI men satt kvar som styrelseledamot. Den 1 januari 2020 avträdde han som styrelseledamot.

Parternas avtalsrelation uppkom år 2000 genom muntligt avtal och har utvecklats genom muntliga avtal faktiskt handlande därefter. Företrädaren har utfört arbete för EDI under knappt två årtionden, mot ersättning fakturerad av Circus.

Avtalsrelationen har upphört men parterna har olika uppfattning om när, hur och varför. De har även olika uppfattning om huruvida det har förekommit fler än ett avtal mellan dem och vad avtalsrelationen i sådant fall har avsett angående innehållet i Circus prestation för rätt till ersättning.

Circus har yrkat att tingsrätten ska förpliktiga EDI att till Circus betala 450 000 kronor för arbete utfört efter den 1 juli 2019.

Göteborgs tingsrätt har som utgångspunkt att det är Circus som har bevisbördan för sitt påstående om ett fortlöpande konsultavtal. Circus anses ha styrkt sitt ersättningskrav för från den 1 juli till och med oktober 2019.

Circus har gjort gällande rätt till skälig uppsägningstid om tre månader. Circus företrädare har flera gånger återkommit till att han inte bör betecknas endast som konsult utan att han är en så kallad affärsängel och parterna får anses ense om att han har haft ett fritt men ansvars- och betydelsefullt arbete på företagsledarnivå.

När fråga är om en sådan befattning saknas i normalfallet krav på exempelvis någon mer noggrann redovisning av arbetade timmar eller ständig och kontrollerbar, fysisk närvaro på visst arbetsställe.

Göteborgs tingsrätt tar till det digitala gratisuppslagsverket Wikipedia och citerar dess definition av begreppet affärsängel.

”En affärsängel är en privatperson som satsar sitt kapital, både monetärt och intellektuellt kapital i nystartade företag, som en form av riskkapital. Företagaren får då tillgång till kapital, erfarenheter samt kontakter. Affärsängeln har ofta själv egen erfarenhet av att ha grundat, expanderat och sålt bolag. Affärsängeln tar ofta också plats i företagens styrelser och bidrar därmed aktivt till utvecklingen” står det.

Circus har inte påstått att parternas avtal förutsätter bruk av viss uppsägningstid men påstått att tre månader är normal uppsägning. Circus har inte åberopat någon utredning till stöd för sitt påstående om att tre månader skulle vara en normal uppsägningstid vid sådana förhållanden som är aktuella i detta mål. Tingsrätten anser att en person med det uppdrag som bolagets företrädare har haft, i synnerhet i hans egenskap av affärsängel och konsult på företagsledarnivå, inte utan avtal kan räkna med ersättning under någon uppsägningstid.

Därför får bolaget nöja sig med 200 000 kronor i ersättning.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T17330-20.pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Avtalsrätt, Köprätt, Anställning, uppsägning och avskedande