Anställning, uppsägning och avskedande

Nyheter (1650)

Krögare döms till fängelse – anställde nyanlända till ”slavlöner”

Ägaren till en indisk restaurang i Norrköping döms till åtta månaders fängelse för människoexploatering för att ha utnyttjat den svåra situation som två nyanlända befunnit sig i. Den utlovade lönen har uteblivit och den ersättning som utgjorts av mat och husrum har motsvarat 19-28 kronor i timmen.

Instans
Norrköpings tingsrätt
Rättsområden
Straffrätt, Rättsväsende, Migrationsrätt, Internationell rätt, Arbetsrätt

Illustratör förlorar målet om Babblarna

Illustratören bakom TV-figurerna Babblarna förlorar striden i Arbetsdomstolen om upphovsrätten till figurerna. Företaget bakom försäljningsframgången anses ha förvärvat att förfoga över de upphovsrättsligt skyddade figurerna både under hans tid som uppdragstagare och som anställd.

Instans
Arbetsdomstolen
Rättsområden
Immaterialrätt, Arbetsrätt

Kunde inte bevisa kontant uppsägningslön

En uppgift från en anställd i en butik om när arbetsgivaren sade upp personalen godtas av tingsrätten. Men arbetsgivaren har inte lyckats...

Instans
Värmlands tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt

Rätt avskeda avdelningschef på Securitas

I motsats till tingsrätten anser Arbetsdomstolen att ett säkerhetsföretag hade laga skäl för att avskeda en avdelningschef som bland annat tagit hem drönare och spelkonsoller och brutit mot attestreglerna.

Instans
Arbetsdomstolen
Rättsområden
Arbetsrätt

Dataslagningar fäller undersköterska

En undersköterska på ett äldreboende som avskedats för obehöriga dataslagningar gällande de boende och vilket uppmärksammats i media får inte behålla jobbet ens i väntan på dom.

Instans
Lunds tingsrätt
Rättsområden
Offentlig rätt, Arbetsrätt

Avgift för sent varsel

Bedömningen av varseltiden vid driftsinskränkningar ska baseras på de uppgifter om driftsinskränkningen som arbetsgivaren har lämnat till...

Instans
Stockholms tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt

Ingen lön för telefonförsäljning på skoltid

En elev på en säljskola i Stockholm har inte rätt till lön för den telefonförsäljning som ingick i utbildningen. Säljarnas Riksförbund som drivit fallet lyckas inte visa att eleverna haft ett anställningsförhållande. Tingsrätten anser i stället att det varit en utbildning med praktiska inslag.

Instans
Stockholms tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt, Offentlig rätt, Affärsjuridik

Fel arbetskläder räcker för uppsägning

Fel arbetskläder på en flyttfirma räcker som saklig grund för uppsägning. Men dessutom hade den anställde gjort sig skyldig till felaktig tidredovisning och varit olovligt frånvarande. Tingsrätten anser att flyttfirman gjort vad som ankommit på bolaget för att förse honom med skyddsskor och för att få till stånd en rehabilitering till följd av omfattande korttidsfrånvaro.

Instans
Göteborgs tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt