Anställning, uppsägning och avskedande

Nyheter (1661)

Rätt säga upp domstolshandläggare

En domstolshandläggare som presterar mindre än hälften jämfört med kollegerna och som enligt tingsrätten har samarbetsproblem av ”mycket ...

Instans
Uppsala tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt

Krögare döms till fängelse – anställde nyanlända till ”slavlöner”

Ägaren till en indisk restaurang i Norrköping döms till åtta månaders fängelse för människoexploatering för att ha utnyttjat den svåra situation som två nyanlända befunnit sig i. Den utlovade lönen har uteblivit och den ersättning som utgjorts av mat och husrum har motsvarat 19-28 kronor i timmen.

Instans
Norrköpings tingsrätt
Rättsområden
Straffrätt, Rättsväsende, Migrationsrätt, Internationell rätt, Arbetsrätt

Illustratör förlorar målet om Babblarna

Illustratören bakom TV-figurerna Babblarna förlorar striden i Arbetsdomstolen om upphovsrätten till figurerna. Företaget bakom försäljningsframgången anses ha förvärvat att förfoga över de upphovsrättsligt skyddade figurerna både under hans tid som uppdragstagare och som anställd.

Instans
Arbetsdomstolen
Rättsområden
Immaterialrätt, Arbetsrätt

Kunde inte bevisa kontant uppsägningslön

En uppgift från en anställd i en butik om när arbetsgivaren sade upp personalen godtas av tingsrätten. Men arbetsgivaren har inte lyckats...

Instans
Värmlands tingsrätt
Rättsområden
Arbetsrätt

Rätt avskeda avdelningschef på Securitas

I motsats till tingsrätten anser Arbetsdomstolen att ett säkerhetsföretag hade laga skäl för att avskeda en avdelningschef som bland annat tagit hem drönare och spelkonsoller och brutit mot attestreglerna.

Instans
Arbetsdomstolen
Rättsområden
Arbetsrätt

Dataslagningar fäller undersköterska

En undersköterska på ett äldreboende som avskedats för obehöriga dataslagningar gällande de boende och vilket uppmärksammats i media får inte behålla jobbet ens i väntan på dom.

Instans
Lunds tingsrätt
Rättsområden
Offentlig rätt, Arbetsrätt