Köprätt

Nyheter (1209)

200 000 i avdrag för felaktig avloppsbrunn

Att ett hus uppförts med erforderligt bygglov måste anses medföra inte bara att det ska finnas ett bygglov, utan också att föreskrifterna i det har följts. Eftersom en avloppsanläggning inte var utförd i enlighet med avloppstillståndet som legat till grund för bygglovet avviker fastigheten från köpeavtalet. Köparna ska ha 200 000 kronor i ersättning av säljarna.

Instans
Alingsås tingsrätt
Rättsområden
Fastighetsjuridik, Affärsjuridik

Köp av fuktskadad husbil kunde hävas

Köpet av en husbil som såldes i befintligt skick men hade fukt- och mögelskador kunde hävas. Att köparen flyttade på viss inredning i fordonet samt skruvade bort golvlister innebär inte att han saknar rätt att häva köpet. Och tingsrätten anser inte att han brustit i sin undersökningsplikt.

Instans
Göteborgs tingsrätt
Rättsområden
Övriga rättsområden, Offentlig rätt, Affärsjuridik

ARN: Pengarna tillbaka för inställda konserter i Corona-tider

En konsument som beställt tio biljetter av konserten “Thank You for the Music" har rätt att få tillbaka pengarna. En cyklist får halva anmälningsavgiften till Vätternrundan. Allmänna reklamationsnämnden slår fast att force majeure inte gäller vid återbetalning i Corona-tider samt att erbjudande om senarelagt evenemang kräver kundens godkännande.

Instans
Allmänna reklamationsnämnden
Rättsområden
Övriga rättsområden, Affärsjuridik

Köplagens felansvar inte tillämplig på köp av noterade aktier

Köplagens regler om felansvar är inte tillämpliga på köpet av det marknadsnoterade bolaget Dialect. Käranden hade krävt över 80 miljoner kronor i ersättning av säljarna. Tingsrätten anser dock att i fråga om förhandlade aktieköp av samtliga aktier från en enda säljare skulle köplagens felregler kunna tillämpas.

Instans
Stockholms tingsrätt
Rättsområden
Skadestånds- och försäkringsrätt, Compliance, Affärsjuridik

Juridisk firma lyckas inte bevisa avtal trots ljudinspelning

Av ett inspelat samtal mellan en juridisk byrå och en företagare som vill bli av med en delägare drog tingsrätten slutsatsen att parterna träffat ett avtal. Men hovrätten anser att det ”snarare varit fråga om diskussioner inför ett eventuellt framtida uppdrag än ett samtal om ett redan ingånget avtal”.

Instans
Svea hovrätt
Rättsområden
Processrätt, Affärsjuridik