Hyresgästen hyrde sedan 2014 en lägenhet om tre rum och kök på Södermalm. Hyresvärden sade upp hyresavtalet och hänsköt förlängningstvisten till Hyres- och arrendenämnden i Stockholm. Grunden var att hyresgästen tagit emot en hyra som inte varit skälig vid upplåtelse av delar av lägenheten. Vidare förelåg en växande hyresskuld.
Hyresvärden fick tips om att mannen bedrev hotellverksamhet i lägenheten och hittade därefter lägenheten på Airbnb, där det framgick att hyresgästen upplåter två av tre rum. I något fall hade han upplåtit samtliga. Under perioden november 2019 till och med augusti 2024 hade han fått sammanlagt 215 omdömen för dr två rummen. Minst 215 personer hade alltså hyrt lägenheten, var hyresvärdens slutsats.
För ett rum tog hyresgästen 650 kronor per dygn, motsvarande 19 500 kronor i månaden. För de båda bokningsbara rummen innebar det en total månadshyra om 39 000 kronor per månad. Den förhandlade hyran för hela lägenheten uppgick till 352 kronor per dygn, anförde hyresvärden. Med anledning av att den hyra som hyresgästen mottagit var oskälig sades hyresavtalet upp.
Hyresnämnden fann att hyresvärdens påståenden fick stöd av hyresgästens egna uppgifter – han berättade att han haft det svårt ekonomiskt och hade hyrt ut rum via Airbnb ibland. Hyresnämnden ansåg att det genom de 215 omdömena var utrett att uthyrning skett vid åtminstone 215 tillfällen.
Hyresnämnden fann att hyresgästen under lång tid upplåtit bostadslägenheten i strid med upplåtelseändamålet och att detta fortsatt även efter uppsägningen. Hyresvärdens upphörsyrkande bifölls därför redan på den grunden. Svea hovrätt gör samma bedömning och hyresgästen ska genast flytta.