Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Mäklare varnas efter sen anmälan om närståendeförvärv

Mäklarens bror visade intresse för en fastighet som mäklaren hade i uppdrag att sälja. Han avsade sig uppdraget men dröjde nästan två och en halv månad med att anmäla förvärvet och varnas därför nu av Fastighetsmäklarinspektionen.

Mäklare varnas efter sen anmälan om närståendeförvärv

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen framfördes kritik mot en mäklare om påstått närståendeförvärv.

En fastighetsmäklare fick i uppdrag den 17 augusti 2020 att förmedla en fastighet. Under uppdragets gång visade mäklarens bror intresse av att köpa objektet. Med anledning av detta frånsade sig mäklaren uppdraget den 11 november samma år. Några veckor senare förvärvade brodern den aktuella fastigheten. Mäklaren anmälde inte förvärvet förrän den 2 februari 2021.

Mäklaren uppgav att han var övertygad om att tillträdesdagen var utgångspunkten för anmälan snarare än köptillfället.

Fastighetsmäklarinspektionen framhåller att det på grund av att brodern köpt fastigheten genast uppstått en skyldighet för honom att anmäla förvärvet. Anmälan ska ske genast räknat från när köpet inträffade, alltså inte med utgångspunkt i tillträdesdagen. Mot bakgrund av att det gick nästan två och en halv månad mellan förvärvet och anmälan anser inspektionen att det dröjt för länge. Mäklaren varnas därför.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

21-0188.pdf

500 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Fastighetsmäkleri