Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Tre får fängelse för delaktighet i påskkravallerna i Norrköping

Tre män som varit ”påtagligt aktiva” under påskkravallerna i Norrköping döms till flera års fängelse, efter prövning i tingsrätten. En 28-årig man som skjutits i benet av polis i samband med upploppen döms till fem och ett halvt års fängelse, men utvisas inte med hänsyn till sin starka anknytning till Sverige. Två andra män döms till sex års fängelse.

Tre män, 28, 22 och 21, fälls i Norrköpings tingsrätt för inblandning i kravallerna i staden under påskhelgen 2022.

Upploppen tog sin början i oroligheter i stadsdelen Navestad, som precis som i fallet med upploppen i Örebro föranletts av att den danske extremisten Rasmus Paludan haft planer på att genomföra en koranbränning. Paludan hade fått tillstånd för sin demonstration, men detta återkallades med hänsyn till den våldsamma utveckling som ägde rum i Linköping samma dag.

Trots att tillståndet återkallats blev det under eftermiddagen ändå oroligt i Navestad, där maskerade personer vid 17-tiden samlats och bland annat börjat sätta eld på bilar. Räddningstjänst blev också angripna med stenar när man försökte släcka en brinnande bil.

Efter att polis kommit till platsen har har enligt tingsrättens dom också utvecklats till ”rena kravaller”, med en större folkmassa som kastat sten, ”bangers” och andra lösa föremål mot polisen. Bildmaterialet som redovisats i målet visar enligt tingsrätten att Navestad under ett antal timmar närmast kunnat liknas vid ”en krigszon”.

Poliser som vittnat har uppgett att folkmassans aggression varit riktad mot dem och att de en stor del av tiden varit utsatta för direkt livsfara. Flera poliser har också skadats under upploppen. Folkmassan har inte reagerat nämnvärt när polisen skjutit upprepade varningsskott och har under flera timmars tid gjort det omöjligt att upprätthålla lag och ordning i stadsdelen.

När kravallerna var som värst var några av poliserna så pass trängda att en av dem sköt verkanseld med sitt tjänstevapen. Den nu åtalade 28-åringen träffades då i låret – och efter att han skjutits lade sig oroligheterna förhållandevis snabbt. 28-åringen, som av åklagaren pekats ut som en av anförarna av upploppet, döms nu till fem och ett halvt års fängelse för grovt blåljussabotage och grovt våld mot tjänsteman.

De båda yngre männen döms i sin tur till sex års fängelse vardera för grov misshandel samt grovt blåljussabotage. Männen har inte gripits på plats, men har kunnat gripas i dagarna efter kravallerna efter att ha identifierats av polis. Tingsrätten anser att det omfattande videomaterial från upploppen som åberopats som bevisning styrker männens skuld.

Tingsrätten konstaterar i sitt påföljdsresonemang att männen alla har varit ”påtagligt aktiva” under kravallerna och vistats på plats under lång tid. Gärningarna har också ett mycket högt straffvärde.

28-åringen är utländsk medborgare, men har en stark anknytning till Sverige i fru och barn här – och är i allt väsentligt ostraffad sedan tidigare. Det saknas därför tillräckliga skäl för att bifalla åklagarens yrkande på utvisning.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b1278_22.pdf

8 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Tryck- och yttrandefrihet, Utvisning på grund av brott, Åklagare, Polis, Ordning och säkerhet, Påföljd